Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Tatabányát is érinti Orbán vejének "maffia" botránya?

grosics.jpg

Nagy kussolás van a kormányzat részéről a miniszterelnök veje volt cégének, az Elios Innovatív Zrt-nek a botránya körül.

Valószínűleg nem véletlenül, most gyomorszájon találta az unió csalás elleni hivatal Orbánékat, és lehet, hogy sokkal jobban fog fájni, mint gondolták. Ráadásul tatabányai vonatkozása is lehet a dolognak, ami meg különösen idegesítheti most a városvezetést.

Mint azt a 24.hu régebben megírta:

Nemrég derült ki, hogy az OLAF kifejezetten komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán. Olyannyira, hogy mint a lap elsőként megírta: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet.

A csalás elleni hivatal nem magányos résztvevőket fedezett fel a történetben, hanem egész hálózatot, az Elios Innovatívval tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat. Némelykor összeférhetetlen szerepkörben.

Az Elios Innovatívhoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A szóban forgó, hasonló csomagba tartozó pályázatokat egyrészt úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios Innovatív vagy konzorciuma feleljen meg. A hasonló közvilágítási projekteknél többnyire csak annyira szokták megszabni a feltételeket, hogy bizonyos számú és típusú lámpára van szükség.

Ezeknél a projekteknél viszont – ahogyan a Direkt36 már korábban megírta – elvárták, hogy a pályázó cégnek legyen LED lámpákkal kapcsolatos komolyabb előélete. Márpedig az Elios volt az egyetlen cég, amelynek 2012-ben volt már nagyobb LED-es tapasztalata, még a legelső, hódmezővásárhelyi tenderből.

A pályázatoknál visszatérő „rendszertelenségek” jelentkeztek, amelyek ismétlődése miatt szervezett csalást gyanít az OLAF.

Ott van például az, ahogy 17 pályázatban nagyon hasonló módon játszották ki a feltételeket. A pályázatot kiíró cég megkérte a jelentkezőket, hogy számolják ki a belső megtérülési rátájukat, vagyis azt, hogy milyen feltételek mellett térül meg a befektetés.

Az Elios minden esetben olyan pályázatot adott be, amelyik nem felelt volna meg az elvárt megtérülésnek, ha nem alkalmaznak egy apró trükköt az utolsó pillanatban.

A megtérülési rátát 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni, mert ennyi lett volna a lámpák élettartama. A pályázat beadása előtti utolsó pillanatban viszont lehetőségük volt egy végső módosításra. Ezért a képletben használt 50 ezer világított órát minden pályázatban átírták százezerre. Mivel a valóságban ezeknek a lámpáknak az élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka elvileg megmarad, hiába nem létezett sohasem. Így viszont a lámpáknak van 40 százaléknyi maradványértéke, és mivel a beadott pályázat belső megtérülési mutatója épphogy megfelel az elvártnak, a duplázott kapacitással a pályázat költségei is a duplájára ugrottak. Így sikerült elérni azt, hogy elvileg megfeleljen a szerződés az elvárt alacsony energiaáraknak, de a lehető legtöbb munkaköltséget számolták fel érte.

Több helyen is szakértőkkel auditáltatták azt, hogy a lámpák valóban képesek-e százezer órán át világítani. Már csak azért is, mert a százezres felső határt nem technikai dokumentumokra hivatkozva adták meg, hanem ez a felső határ, amit a magyar hatóságok engedélyeztek. A lámpákat adó Tungsram-Schréder 2012-es katalógusa, amit az OLAF-hoz eljuttattak, szintén jóval alacsonyabb, 60 ezer és 80 ezer közötti számokról ír. Mivel az auditáló szakértők egy része elfogadta az Elios százezres adatát, másik része nem, a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nincs konszenzus az élettartamban.

Az OLAF szerint ezzel az egész módszerrel eleve baj van, mert a pályázatokat így nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva.

Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Aztán a saját ajánlatukhoz képest szerezték be a független indikatív ajánlatokat. Sőt, a pályázat beadásáig nem is fáradtak azzal, hogy ilyen ajánlatokkal támasszák alá a saját árazásukat. Ezeket kizárólag a közbeszerzési eljárás hiánypótlási időszakában adták be.”-írt a portál nem is olyan régen.

A kiragadott részből jól látható a visszaélés technikája, amit a gyanú szerint Tiborcz Istvánék folyamatosan alkalmaztak.

Egyelőre nem tudni, hogy az a közbeszerzés érintett-e a csalásgyanús sorozatban, amely Tatabányán zajlott: mégpedig a Grosics Gyula Labdarúgó Stadion pályavilágítási projektje, amelyet szintén az Elios nyert el, igaz nem egyedül, hanem konzorciumban, még 2015-ben. A dátum alapján mindenképpen érintett.

Az akkori közbeszerzés ide vonatkozó része:

A pályavilágítás a futballpálya 4 sarokpontján kerül felállításra 1-1 db speciális kb 33m magasságú stadion megvilágító oszlop néhány méteres nem fém védő kerítéssel (az oszlopok kialakítása eltérő).

A pályavilágítást a fedett lelátó VIP részlege alatti 1 db főelosztó és további 4 db pályavilágítási elosztó szekrényből biztosított. Mind az elosztó szekrények mind a főelosztó mellé szünetmentes elosztó szekrény kerül. Az oszloponkénti szünetmentesek a biztonsági LED világítást, míg a főelosztó szünetmentese a vezérlés egyes részét szolgálja ki.

A pályavilágítás oszlopain oszloponként a fedett lelátó oldalán 42-42 db lámpatest, plusz a biztonsági világításhoz 2-2 db LED reflektor, a Ságvári utcai oldalon 30-30 db lámpatest, plusz a biztonsági világításhoz 2-2 db LED reflektor kerül elhelyezésre, úgy, hogy minden egyes sorban 4-4 db lámpatest kerül egymástól 950-950 mm távolságra, mind vertikális, mind horizontális irányban. A megvilágítást 144 db Philips MVF 404 HRE lámpa biztosítja, lámpánként 2000W névleges teljesítménnyel.

Nem tudjuk, nálunk történt-e visszaélés, ez a következő időszakban fog kiderülni.

Mindenesetre a polgármesternek szép kövér izzadtságcseppek jelenhetnek meg a homlokán.

 Címlapfotó: indafoto.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3313659024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása