Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁLIS VISSZAESÉS AZ IPARI CÉGEKNÉL! Mit szól ehhez a munkaerőpiac?

ipari_parktb.jpg

Ma tette közzé pontosított hivatalos adatait a Központi Statisztikai Hivatal.

Most lehet már látni, milyen károkat szenvednek el a gazdaság szereplői, amelyek nyilván átgyűrűznek a munkaerőpiacra is.

2020 májusában az ipari termelés volumene 30,7%(!)-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6%-kal csökkent. A legkomolyabb visszeesés ráadásul a legnagyobb súlyú járműgyártásban következett be, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

  1. MÁJUSÁBAN 

Az áprilisi számokhoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6%-kal nőtt.

Az ipari export volumene 32%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51%-kal, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3%-kal esett vissza.

- Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2%-kal csökkent.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53%-kal a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 55, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 54%-kal esett vissza.

- A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21%-kal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1%-kal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6%-kal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8%-kal bővült.

- A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

- A legkisebb mértékben, 3,4%-kal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.

Az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 44%-kal Nyugat-Dunántúlon, a többiben 10,8 és 36% között csökkent a volumen.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes, új rendelésének volumene 38%-kal kisebb volt a 2019. májusinál. Az új belföldi rendelések 30, az új exportrendelések 39%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

  1. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 13,8%-kal visszaesett. Az összes értékesítés 63%-át adó külpiaci eladások volumene 15,0, míg a 37%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,7%-kal csökkent.

Az ipari termelés minden régióban 0,1 és 24% közötti mértékben csökkent. A legnagyobb visszaesés Nyugat-Dunántúlon volt.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6716005728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása