Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BEROBBANT AZ ALMA ÁRA TATABÁNYÁN IS! Brutális emelkedés tavalyhoz képest

alma_fit_1200x10000.jpg

Júniusban egy kilogramm almáért 546 forintot kellett fizetni átlagosan, ami idén 58, tavaly júniushoz képest pedig 89 százalékos drágulást jelent. Csak májushoz képest tíz éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos áremelkedése is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

Egy kilogramm citromért 1030 forintot kellett adni májusban, ami igaz 20 forintos mérséklődés tavaly májushoz képest, de idén így is 42 százalékkal lőtt ki az ár. A narancs 667 forintos kilogrammonkénti ára is 40 százalékos idei árugrásnak felel meg. Ezzel szemben a vöröshagyma ára egy év alatt 23 százalékkal zuhant, igaz idén január óta itt is 22 százalékos a plusz. Az elmúlt évet nézve a fejes káposzta 9 százalékos és a késő burgonya 3 százalékos áresése jelentett csökkenést. A többi zöldség és gyümölcs ára mind felfelé változott-írja az agrofurom.

A húskészítmények országos fogyasztói átlagárainak változását nézve az elmúlt egy évben az olasz felvágott 27 százalékos drágulása emelkedik ki, de a párizsi felvágottért is 24 százalékkal többet kellett fizetni. A húsz százalékos drágulást még a rövidkaraj közelítette meg a maga 19,4 százalékával. Éves viszonylatban a KSH fogyasztói árakról szóló statisztikáiban szereplő húskészítmények közül egyiknek sem csökkent az ára. Legkevésbé, 2,3 százalékkal a bontott csirke, 2,8 százalékkal a csirkemellfilé, illetve 7 százalékkal a csirkecomb drágult.

A szeszes italok közül az ízesített szeszes ital 11 százalékos éves drágulása kiemelkedő, a kategória többi termékének árváltozása nem nevezhető számottevőnek. Itt egyedül a vodka ára mérséklődött, a mínusz 2,2 százalék. A többi szeszes ital a 0,7 százalék és 1,6 százalék közötti sávban drágult. Ha csak idei adatokat nézzük a kategóriában, akkor a világos sör, a minőségi sör és a vodka ára is 1 százalék körüli mértékben csökkent. Az ízesített szeszesitalért átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni január óta.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1115998446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása