Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VÁGÓHÍDON A TATABÁNYAI EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK? Most sem tesztelik őket

szentborbala-tb-muller-kasler.jpg

Ha van olvasmány, amely garantáltan megemeli az emberek vérnyomását, az a Nemzeti Népegészségügyi Központ tegnapelőtti, vagyis április 28-ai határozata, amely teljesen nyilvánosságra került. A fontosabb részeket ismételten, alább elolvashatják.

Ha van, amit ebben a helyzetben elfogadhatatlannak tartunk, akkor az az egészségügyi dolgozók tesztelésének el nem rendelése.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília határozatában is csupán betegek tesztelését rendeli el a tatabányai Szent Borbála Kórházban, az ott dolgozókat nem. Ugyan a problémák súlyosságára dr. Lőke János az intézmény főigazgatója már március 22-én kelt levelében jelzéssel élt a tisztifőorvos felé, de a helyzet azóta még súlyosabbá vált.

Megemlített, hogy volt amikor egy 70(!) éves magánorvos bevonásával illetve önkéntes orvosokkal tudták csak az ellátásokat megoldani.

Ominózus vasárnapi (ápr.26-i) levelében is szakorvosokat és ápolókat kért az Operatív Törzstől, a kórházigazgató jelzése szerint akkor már

“... 10 belgyógyász szakorvos 77 ápoló 8 takarító és 4 betegszállító hiányzott a működéshez.”

Pedig ő maga a Gasztroenterológiai és Nefrológiai osztályt már saját hatáskörében 22-én bezárta. (Összefüggésben persze a kirobbant fertőzési góccal)

Ezek után Müller Cecília április 28-án, KEDDEN elrendeli (az nem zavarja, hogy a parlamenti bizottság előtt azt mondta, hogy hétfőn tette mindezt): 

  • felvételi zárlat a fekvőbeteg illetve a járóbeteg ellátás tekintetében.
  • a betegek koronavírusos szűrővizsgálatát
  • a dolgozóknál csak testhőmérsékletének mérését és önmegfigyelését
  • a megfertőződött betegek elkülönítését
  • folyamatos fertőtlenítést és a kézfertőtlenítő használatát
  • az összes betegek eltávozása után pedig a Szent Borbála teljes fertőtlenítését
  • a koronavírusos (COVID-19) betegek szűrésére és ellátására külön utasítást fognak kibocsátani

Értik?! Nem a tesztelést rendelik el, hanem 

“AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK ÖNMEGFIGYELÉSÉT”

zarlatleveltb01-kunetzzsombor-fb.png

A határozat indokolásában idézik többek között dr Lőke János főigazgató, aki leírja a Szent Borbálában uralkodó helyzetet, amiből fentebb idéztünk.

A dokumentum szerint április 14-én jelentettek egy dolgozót gyanús esetként, tünetei 12-én kezdődtek, de emellett még dolgozott. Majd később még két dolgozót találtak, akik még április 20-án is dolgoztak, de a tüneteik már 16-án is megvoltak. 

Habár az érintett osztályon zárlatot rendeltek el, az innen áthelyezett betegeket nem különítették el, olyan szobákba helyezték őket, ahol már 2-3 beteg is feküdt, annak ellenére, hogy ezen áthelyezett betegek szoros COVID-kontaktok voltak. 

Itt sikerült is ezzel 12 újabb koronavírusos fertőzöttet “produkálni”. A kórházban április 23-án 34 fertőzött volt, ebből 17 kórházi dolgozó és 17 beteg.

Négy nappal később, április 27-re már 57 pozitív eset tartozott a Szent Borbálában berobbanó járványhoz, 27 egészségügyi dolgozónál és 30 betegnél mutatták ki. A jegyzőkönyv szerint ráadásul.

"HALÁLOZÁS 4 ESETBEN TÖRTÉNT AZ ÁPOLT BETEGEK KÖRÉBEN."

A dokumentum elég súlyos kérdésként veti fel a tájékoztatás és az ismeretek hiányát és a dolgozók munkájának ellenőrzését is: 

"Több alkalommal kellett felhívni a figyelmüket a védőfelszerelés (sebészi szájmaszk, kesztyű) használatára, a tünetes dolgozók azonnali kitiltására, valamint a megbetegedettek elkülönítésére."

Ezek szerint hiába vagyunk a járvány kellős közepén, az ellátórendszer gyakorlatilag nem tud azzal a kérdéssel mit kezdeni, ha egy egészségügyi intézményen belül kezd a vírus terjedni.

Ez nemcsak az ott dolgozók és a vezető felelőssége, hanem a járványt felügyelő, minden szükséges hatalommal felruházott operett törzs és személyesen Müller Cecília felelőssége is. Hiszen az egészségügyben dolgozók védekezésre való felkészítése, az ellátó intézmények ellenőrzése a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata. Visszautalnánk arra, hogy több, mint egy hónappal ezelőtt kaptak már vészjelzéseket a kórházból.

A másik komoly tanulság a nem megfelelő védőeszközök és felszerelések használata. Maga a határozat említ sebészi maszkokat olyan esetben, amikor egyértelműen "vírusgazdag" környezetben dolgoznak. Habár a híradások szerint naponta milliószámra érkeznek védőeszközök, de ezek hol vannak? Ez ismét felveti mind az EMMI és annak vezetőjének, Kásler Miklósnak, mind az operett törzsnek és Müller Cecíliának a felelősségét.

Tényleg ennyit ér nekik egy egészségügyi dolgozó és egy beteg élete?

zarlatleveltb02-kunetzzsombor-fb.png

zarlatleveltb03-kunetzzsombor-fb.png

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4215651314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása