Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KORONAVÍRUS ÉS A RABSZOLGATÖRVÉNY: Tatabányán a melósok kevesebb pénzt kapnak?

ipari_p_tb.jpg

Már a környező országokban is eszkalálódott a koronavírus járvány, és friss hír, hogy Csehországban bezárják az összes iskolát a terjedés megelőzése céljából -a cseheknél negyven ember fertőződött meg. Ennek apropóján utánajártunk, hogy jogilag milyen következményei lehetnek annak, ha ne adj isten, nálunk is bezárják az iskolákat egy időre. Ugyanis rengeteg kérdés merül fel ilyenkor, kezdve onnantól, hogy a szülők, hova tegyék a gyereküket, ha nem tudják megoldani a felügyeletét, egészen odáig, hogy amennyiben otthon kell maradnia a szülők egyikének, hogyan és mennyi időre jár a táppénz. 

Az egyik reprezentatív szakszervezet alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy 2015-ben történt egy változtatás a Munka Törvénykönyvében, amelyben természetesen a munkáltatóknak kedvezett a kormány, amely azt mondja ki, hogy vis maior esetében sem kell a dolgozóknak bért fizetniük, és bizony a koronavírus járvány egy tipikus vis maior. 

Természetesen a vis maiort a cégnek kell bizonyítania, és a munkavállalók ilyen esetben, hogy megkapják a bérüket kénytelenek bíróságra menni, de a várhatóan hosszabb ideig elhúzódó procedúra okán, még az sem biztos, hogy a munkavállalók megindítják a pert, mert nem feltétlenül bírják anyagilag megoldani.

Innentől az egyes cégekre van bízva, hogy miként járnak el ilyen esetekben, minden vállalatnál vannak belső protokollok szabályozások. Például a német autógyáraknál úgymond “normálisan” kezelik a vis maior eseteket, általában minden esetben fizetnek bért

Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy az alapbért vagy alapbér egy részét fizetik a cégek, de az összes bónusztól, a jelenléthez köthető pótlékoktól  nagy valószínűséggel elesnek a dolgozók, és ez komoly terhet róhat a családokra, hiszen, ha az iskolákat, óvodákat bezárják, gondoskodni kell a gyermekről, valakinek, és itt rendszerint az anyákról van szó, otthon kell maradnia velük. Ebben az esetben  Németország, úgy működik, hogy a munkavállalók arra az adott időre jövedelem kiegészítést kapnak, míg az Egyesült Államokban a munkavállalók részére adókedvezménnyel próbálják anyagilag elviselhetővé tenni. Tehát inkább a dolgozóra fókuszálnak. 

Égető kérdés, hogy a politikai aktorok gondoltak-e már erre a vetületére a járványnak, kíváncsian várjuk, hogy milyen lépéseket fognak megtenni az ügy rendezésére, ha tényleg bezárások lesznek. 

Ilyenkor érdekes és fontos, hogy mennyire szervezettek a munkavállalók. Mert például az általunk megkérdezett szakszervezet vezetője szerint a kollektív szerződések megkötésekor figyelnek arra, hogy ilyen helyzetekre is legyenek benne rendelkezések, és a jelenleg érvényben lévő szerződések több, mint a fele már tartalmazza is ezeket.

A fotó illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1315513932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása