Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

SZÍVSZORÍTÓ TERMÉSZETGYALÁZÁS TATABÁNYÁN: Tarvágás is lesz a Csónakázó-tónál?

csonito-tb0121cikk-01.jpg

Amit eddig csak azok láttak előre, akik vették a fáradtságot és a terveket áttanulmányozták, azt most már a maga valóságában megtapasztalhatja mindenki, aki a Csónakázó tóhoz kisétál.

csonito-tb0121cikk-02.jpg

Egyik olvasónk vette a fáradtságot és részletes beszámolót készített arról, milyen természetpusztítás zajlik ezen a helyen. A képek vasárnap készültek és szomorúan tapasztalta, hogy folyik a pusztítás. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy annyi szájtépés, ígéret ellenére ugyanúgy folytatódik a Millennium park szétverése és a természet meggyalázása. 

Érdemes a helyszínre kimenni, megnézni, mert élőben a téli viszonyok mellett érzi igazán az ember, hogy mekkora is a pusztítás és mekkora terek keletkeznek növényzet és fák nélkül.

Megannyi poszt, figyelmeztetés, a terveket ízekre szedő javaslatok ellenére még nagyobb dúlás következett be, mint amennyi a hivatalosan elérhető terveken szerepel. Most látható az is, hogy nagyon sok fa kivágása nemhogy elkerülhető lett volna, de ráadásul értelmetlen okok miatt történt meg.

csonito-tb0121cikk-03.jpg

csonito-tb0121cikk-04.jpg

csonito-tb0121cikk-05.jpg

Itt ebben a cikkben nem térünk ki az építészeti és szakmai szörnyetegekre, de annyit megemlítünk, hogy a teljesen feleslegesen megépítendő egyik hatalmas acél híd is el fog készülni jelen állás szerint a hozzá tartozó lépcsőkkel, rámpákkal és támfalakkal is természetesen. 

A sima gyalogos hídhoz, ami keskenyebb és nem lehet kerékpárosan rajta csak tolva közlekedni és nincs se előtte, se utána biciklis szakasz, azért került egy második (!) rámpa, hogy őket kiszolgálja. A lépcső helyett vagy mellett is ki lehetett volna alakítani azt, de most inkább úgy tűnik, hogy azért kellett ott a park legnagyobb fáit kivágni, mert ívesre tervezte a tervező.

Mégis miért így? Talán, mert a tervezéssel megbízott Jámbor Kornél (az Extrém Park bejáratott tájépítésze) szereti az íves formákat, mint a mellékelt ábrák is jól mutatják.

kerttervezokft-hodmezovasarhely.jpg

Helyszín: Hódmezővásárhely

kerttervezokft-tata-felulnezet.jpg

Tata

kerttervezokft-tbmajus1park-felulnezet.jpg

kerttervezokft-tbmajus1park.jpg

Tatabánya Május 1 park

 

A híd miatt kivágott fákról csak a gondolkodó emberek számára annyit jegyzünk meg, hogy 50-90 cm törzsátmérővel rendelkeztek, ami a legnagyobb fehér nyárfák esetén kb.30 éves kort jelent.

Amit “ígértek” az egyébként is abnormális terveken, ahhoz képest “hab a tortán”, hogy olyan fákat is kivágtak, amik az eredeti terveken ápolandó és kalodával védendő jelölést kapott, mert munkaterület közvetlen közelében helyezkedett el. Ezek a fehér fűzfák 40-45 cm törzsátmérővel rendelkeztek, számítások szerint kb. a húszas éveikben jártak. 

csonito-tb0121cikk-kvzohatamogott.jpg

/kávézó mögött és vasúti gyalogos aluljáróhoz vezető út mellett. Nem került minden fa ellenőrzésre, de ezek azok, amelyek jellegzetes helyeken voltak.

Összehasonlítás gyanánt egy új ültetésű fa kb. 10 cm átmérőjű. Tehát sokunk, a legnagyobb gondoskodást feltételezve (megfelelő ültetés, ápolás, gondozás és kevés aszályos időszak mellett) se fogja megérni, hogy 30-35 év múlva akkorára nőjenek, mint amiket kivágtak a hídfő rámpája miatt.

csonito-tb0121cikk-348.jpg

Aki elhitte, hogy kevesebb fát vágnak ki, mint ahogy ígértek, azok hatalmasat csalódtak, még azok is tüzelőként végezték, amik kicsit is akadályozták volna a kivitelezőt és kimondottan vigyázni kellett volna rájuk az építkezés alatt. 

 

 

csonito-tb0121cikk-412-413.jpg

Szívszorító látvány, mert úgy néz ki most a park, mint ha fakitermelés történne ott, a következő lépés talán egy tarvágás elrendelése lehetne.

csonito-tb0121cikk-kivagottfa-kesztyu.jpg

A képek talán nem adják vissza az irtás mértékét és fák méretét, de a kb. 90 cm-es fatörzsre rakott kesztyű megközelítőleg megmutatja, hogy milyen hatalmas (egyébként egészséges) fát veszítettünk el. És nem ez volt az egyetlen ekkora fa.

Helyszínen érződik, hogy néhány fa kivágása után mennyire kopárrá válik a terület például a park bejáratánál, amit persze térkővel fognak lefedni és mutatóba pár lágyszárú virág a beton „virágládába” kerül elhelyezésre. 

csonito-tb0121cikk-park_bejarat-terko.jpg

A tervek felülvizsgálata és az eddigiek elszámoltatása és természet komolyabb védelme helyett még nagyobb pusztítás folyik. Ahelyett, hogy új szakemberekkel és új felfogás szerint szépülne a város, maradt ugyan az: térkő, szegélykő, beton, az utóbbi években jellemző pusztítás.

csonito-tb0121cikk-terkoraklapon.jpg

csonito-tb0121cikk-terkoszegelybetonagy.jpg

Nagyon beszédes, hogy a fák csonkja mellé már meg is érkezett a rengeteg, raklapokon beépítésre váró beton kerti szegélykő és a játszónál már el is kezdődött a beépítésük. Ha valaki azt gondolná, hogy az a kis szegélykő nem jelent túl sok betont, azoknak ajánljuk a képet, amelyen látható, mivel jár egy egyszerű szegélyezés.

Egyelőre túlzottan sok információt nem adtak ki hivatalosan, csupán annyit közöltek, hogy a Polgármesteri Hivatal szakirodája szerint az eredeti kiviteli tervekben korábban engedélyezett fakivágások történtek decemberben, ezek eredménye látható jelenleg a területen. Több fakivágás azóta nem történt.

A kiviteli tervek áttekintése és módosítása pedig jelenleg is folyamatban van.

Vajon az indokolatlanul kivágott fákat visszaragasztják a szakiroda munkatársai?

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8915419324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása