Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAIAK, 20 MILLIÁRD LÖLÖÉKÉ! MARADHAT? A "világrekorder" csarnokot meg akarják építeni

sportcsarnok-tb-hetmeteres-com_1_1.jpg

A rekordáron megépülni készülő multifunkcionális sportcsarnok esete 2019-ben is borzolta a kedélyeket, és ennek még korán sincs vége. Év eleje-közepe táján megtudtuk, hogy jóval több pénzbe fog kerülni az építés, mint azt bárki is gondolta, a másik pofon az volt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a kormány ki fogja fizetni az egész beruházás költségét, amire annak idején ígéretet tettek. Azon már meg sem lepődtünk, hogy Lölö bácsiék ismét “megjelentek” a városban, az építést végző cég ugyanis a gyerekeié. De azon már mi is kiakadtunk, hogy a területen a kelleténél nagyon radioaktivitásról számoltak be a szakértők. 

Márciusban a egész világ, vagy egy jelentős része, Tatabánya felé tekintett: akkor jelentették be, hogy valószínűleg elkezdik a brutálisan drága multifunkcionális sportcsarnok építését. Ugye, emlékeznek még? Ez az a projekt, aminek még Bencsik János is nekiment, és amire, ha többe kerül a tervezettnél, a kormány nem vállal garanciát, és a tatabányaiaknak kell kifizetniük.

Ez a kis probléma Schmidt Csabát, az akkori városvezetőt nem nagyon érdekelte.

“Megszavazta az országgyűlés, hogy a 2022-es férfi kézilabda világbajnokság magyarországi tartalék helyszíne Tatabánya lesz. Ez azt jelenti hogy a mi sportcsarnokunk építése is kiemelten közérdekű beruházásnak minősül, így jelentősen lerövidülnek az eljárási idők ezzel segítve a minél hamarabbi építkezés megkezdését, hiszen a keddi határozat értelmében 2022. január 14 -29 között zajló bajnokság egyik otthona akár Tatabánya is lehet, melynek elengedhetetlen feltétele, hogy addigra a 6000 fős csarnok átadásra kerüljön. Bízom benne, hogy a mai Kormány döntésnek köszönhetően már idén ténylegesen is megkezdődhet az építkezés” -lelkendezett Schmidt Csaba a Facebook-oldalán.

Akkor ég úgy tűnt, hogy potom 20 milliárdba fog kerülni a beruházás.

Majd hivatalosan is kiírták a rekorder áron készülő tatabányai multifunkciós sportcsarnok közbeszerzését.

A pályázat május 09-én jelent meg, túl sok időt nem hagytak a gondolkodásra, mindösszesen két hetet, habár nem leszünk meglepve, ha már meg is van ki fogja igazából csinálni. 

Legutóbb tavaly nyáron szerepelt a beruházás a hírekben, ugyanis akkor fogadott el egy, a feltételeket jelentősen módosító kormányhatározatot a kabinet. Az akkori kormányhatározat részben a beruházások forrásigényének átütemezéséről szólt, és az alábbiak szerint módosították az összegeket:

A beruházásra változatlanul nettó 15,2 Milliárd forint (bruttó 19,3 Milliárd) összegű központi költségvetési támogatást biztosítottak.

Csakhogy a kormányhatározatnak volt egy nagyon fontos pontja, amely szerint a kormány eltörölte azt a pontot, amelyben a TELJES BERUHÁZÁS cechjének kifizetésére ígéretet tett. 

Az épülő tatabányai sportcsarnok a projekt kiírása szerint egy legalább 6000 fő néző befogadóképességű, kézilabda nemzetközi- és világversenyek megtartására és azok televíziós közvetítésére alkalmas multifunkcionális sportcsarnok lesz, melyhez kapcsolódik egy 20 pástot befogadó vívóterem is.

A fejlesztési ígéretek szerint lényegesen jobb körülmények közé kerülnek  a kézilabda, a vívás a cselgáncs és a birkózás utánpótlás és felnőtt sportolói, mind a mindennapi felkészülés, mind a nemzetközi versenyek tekintetében.

Természetesen fontos szerepet kap a csarnok kulturális, zenei rendezvények, koncertek megvalósításakor illetve a működés finanszírozása tekintetében a piaci szereplők, gazdasági társaságok rendezvényeinek (kiállítások, vásárok, bemutatók, ünnepélyek, stb.) lebonyolítása.

A kivitelezési feladat, hogy kompletten, kulcsrakészen átadja az objektumot,  a kapcsolódó sporttechnológiai, környezetrendezési, külső út- és közműépítési munkákkal egyetemben.

Aztán a közbeszerzési  értesítőben megjelent a dokumentum az ajánlatok bontásáról.

Akkor az eljárásban három ajánlat érkezett:

  • A Mészáros Lőrincék érdekeltségébe (pontosabban a gyerekeié) tartozó FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Székhelye: 8086 Felcsút Fő utca 217) nettó 22 899 098 000Ft  bruttó 29 081 854 460Ft
  • Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (Székhelye: 9400 Sopron Ipar Körút 13.)  nettó: 24 929 919 430Ft bruttó 31 660 997 676 Ft
  • Horváth Építőmester Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság Székhelye: 6000 Kecskemét Csongrádi Utca 6.  nettó 24 125 318 401 bruttó 30 639 154 369 Ft

azaz KÖZEL HARMINC MILLIÁRD A LEGOLCSÓBB AJÁNLAT (!) , az is Mészáros Lőrincéké!

Hát, ki más nyerte volna el a munkát,  csakhogy nyilvánosan hozzáférhető tervek még azóta sincsenek, amit közzétettek, abban is komoly kérdések merülnek fel az építésre vonatkozóan.

Azt írták a talajmechanikai vizsgálatokat végző szakemberek, hogy a feltárások alapján beigazolódott, hogy kimondottan kedvezőtlenek az altalaj viszonyok, ami az egész sportcsarnok illetve a hozzá kapcsolódó építmények alapját érinti.  

Szakvéleményük alapján várható, hogy már az alapozás során nem várt plusz költségek merülnek fel, hiszen nem lehet megmondani pontosan, milyen alapozást kell építeni, vagyis az adott ajánlatokhoz képest biztosan lesznek további költségek is.

Ami viszont óriási probléma: az a RADIOAKTIVITÁS.

Idézzük fel pontosan a közbeszerzéshez csatolt szakvéleményt:

“A radioaktivitás vizsgálata alapján nem javasolt, hogy a magasabb radioaktivitású rétegek közvetlenül érintkezzenek az épület aljzatával, mert az komoly potenciális radonforrás lehet a beltérbe szivárgása miatt. A beltérben mérhető dózisteljesítmény töredék rész lenne a (feltételezett) vastag betonaljzat miatt. További vizsgálatok szükségesek.” 

Szóval, ha jól építik meg, akkor a szurkolók és a játékosok nem kapnak a sugárzásból. Ugyanis nem csupán az ottmaradó talaj radioaktivitása kérdéses, hanem már a kiemelés idejére tisztázni kell a kitermelésre kerülő földanyag radioaktív hatását, illetve a földfelesleg lerakási lehetőségeit. A feltöltés sugárzó tulajdonsága miatt alkalmazandó műszaki megoldás (elszállítás, takarás stb.)  csak további szakértői vélemény alapján tervezhető. 

Szóval ha itt trehányul dolgoznak, akkor sugárzó örömmel fogunk a csapatoknak szurkolni, csak ez most közel sem annyira vicces. Sőt!

Pedig van már példa a tatabányai városvezetés előtt, hogy esetlegesen lefújja az egész beruházást, hiszen Vácott kerekperec kimondták, nem kell az 5 milliárd forintos multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, egyrészt mert a város nem tudná fenntartani, amúgy meg sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint egy sportkomplexum.

Azt kellene meglépni Szücsnééknek, hogy  Vác után Tatabánya is mondja vissza a multicsarnok- beruházást  és kérje azt a kormánytól, hogy másra adjon inkább pénzt. És ha még egy pár város megcsinálja akkor kamillázhatnak odafent, hogy mi a fenet történik. Nem beszélve arról, hogy mi is sokkal jobban járnánk.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7015377626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása