Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BENCSIKÉK BEFENYÍTETTÉK A SZÜLŐKET: De még így is sokan bukják a családi pótlékot

diakok.jpg

Az emberi erőforrások államtitkára szerint sikeres volt a büntetésnek is nevezhető intézkedés: egyre kevesebb család bukja a családi pótlékot. Ám még így is sokan érintettek.Az Orbán-kormány egyik újítása volt, hogy szankcióval sújtotta azokat a családokat, akiknek a gyereke az óvodában igazolatlanul mulasztott 20 nevelési napot, vagy az iskolában 50 tanórát hagyott ki nyomós indok nélkül. Ezekben az esetekben a családi pótlékot vonták meg a szülőktől, mely alanyi jogon jár, és az összege 2008 január elseje óta változatlan, tehát ma már nagyon keveset ér, a szegényebb családok számára azonban létfontosságú.

Ez a fajta szankció mégis úgy tűnik, hogy sikerre vezetett, hiszen egyre nagyobb gondot fordítanak a szülők arra, hogy a gyermekük ne gyűjtse össze a kritériumként rögzített hiányzást - ez derül ki legalábbis Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkárának válaszából, melyet egy ellenzéki képoviselőnek fogalmazott meg.

A politikus arra volt kíváncsi, hogy hány óvodás és iskolás gyermektől vették el a családi pótlékot az elmúlt években. Bár a válasz ilyen lebontást nem fogalmazott meg, az kiderül, hogy drasztikusan csökkent az érintettek száma.

"A 2009/2010-es tanévhez képest a 2018/2019-es tanévre jelentősen, 62 százalékkal - 18 493 fővel - 29 833 főről 11 340 főre csökkent az 50-nél több igazolatlan órával rendelkező tanulók száma" - írta Rétvári.

Az államtitkár szerint a szüneteltetés jogintézménye azért indokolt, mert a családi pótlék az állam hozzájárulása a gyermek nevelési, iskoláztatási költségeihez. Az állam részéről az az elvárás, hogy a családi pótlékra jogosult szülő gondoskodjon arról, hogy a gyermeke megfelelően teljesítse a számára előírt óvoda- és iskolalátogatási kötelezettséget.

Feltehetően a szüneteltetés sikeréhez az is nagyban hozzájárulhatott, hogy a szülő nem derült égből villámcsapásként szembesül azzal, hogy az adott hónapban nem érkezik meg a várt összeg. A gyámhivatal ugyanis már meglehetősen korán, az igazolatlanul mulasztott 5. óvodai nap vagy a 10. tanóra után figyelmezteti a szülőt arra, hogy a további kötelezettségszegés az ellátás szüneteltetésével fog járni.

A családi pótlék összege jelenleg egy gyermek esetén 12 200 forint, amely kicsit magasabb abban az esetben, ha a fiatalkorút egyedülálló szülő neveli. Akkor is több pénz jár, ha a gyerek sérült (tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek), bár belátható, hogy az ilyenkor fizetett 23 300 forint túl sok mindenre nem elegendő. Idén decemberben a korábbi évekhez hasonlóan egyébként kétszer utal az Államkincstár családi pótlékot, ám ez nem extra juttatás, hanem a januári kifizetést hozzák előre, így az év első hónapjában esedékes juttatást még karácsony előtt megkapják az érintettek.

(mfor)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7315329402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása