Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI TELEKOMOSOK! A Telekom korlátlan netje nem is volt olyan korlátlan

telekom.jpg

Internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok

 kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekomot, miután a szolgáltató két mobilinternet-díjcsomaggal is megszegte a hálózatsemlegességi szabályokat – írja az MTI.

A hatóság a rossz viccnek tűnő "Net Korlátlan" és a "Korlátlan Net" díjcsomagok miatt indított eljárást a Telekom ellen. A szolgáltató a "Net Korlátlan" csomagot még tavasszal megszüntette – de a már leszerződött ügyfeleknek továbbra is elérhető –, ezzel párhuzamosan viszont elindította "Korlátlan Net" nevű új csomagját, méghozzá a megszüntetett díjcsomag változatlan feltételeivel.

A közlemény szerint a csomagok belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okok miatt bizonyos típusú forgalmak használatát a kínált sebességhez képest jóval lassabban tette lehetővé. Ilyen megkülönböztetett forgalom volt

  • a P2P – peer-to-peer, vagyis olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei egyenrangú kapcsolatban vannak egymással,
  • és a VPN – Virtual Private Network, vagyis a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között.

A szolgáltató emellett a szabad eszközválasztást is akadályozta, a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat ugyanis kizárólag mobiltelefonban engedte használni, tabletben vagy laptopban például már nem.

A hatóság augusztus 28-i határozatában kötelezte a szolgáltatót, hogy a díjcsomagokra csak a nyílt internet-hozzáférésről szóló európai uniós előírásoknak (a TSM-rendeletnek) megfelelően alkalmazza a forgalomszabályozást, és tegye lehetővé, hogy előfizetői a SIM-kártyát az általuk szabadon választott eszközbe tehessék.

A szolgáltató fellebbezésében a peer-to-peer forgalomtípusra vonatkozó megállapításokat és kötelezést vitatja, az NMHH közleményére pedig állásfoglalással válaszoltak. Ebben azt írták, hogy kiemelten fontosnak tartják, hogy ügyfelei számára biztosítsa a megfelelő szolgáltatásminőséget, a kifogásolt típus esetében pedig saját hálózatának védelmében és az ügyfelek forgalmának biztosítása érdekében alkalmazzák a korlátozást.

Álláspontjuk szerint a TSM-rendelet egyébként biztosít is lehetőséget arra, hogy bizonyos forgalom menedzsment intézkedéseket alkalmazzanak a szolgáltatók. Mint írták, a végberendezésre vonatkozó korlátozást az ÁSZF-ből már korábban törölték, a határozat ellen pedig határidőre fellebbezést nyújtottak be.

A hatóság már többször eljárt a hálózatsemlegesség védelmében, korábban a Telekom TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán, illetve a Telenor MyChat és MyMusic csomagjai miatt folytatott le eljárást.

(mti)

Fotó: index

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6315161230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása