Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A VÁLASZTÁSI 9 EZERÉRT MEGDOLGOZTATJÁK A TATABÁNYAI NYUGDÍJASOKAT! Agyrém szabályok a rezsiutalványoknál

nyugdijas-fogjaafejet-penzcentrum-hu.jpg

Beszámoltunk róla, hogy most éppen rezsiutalványokat osztogatnak Fideszék az önkormányzati választást közvetlenül megelőzően.

Ezzel kapcsolatosan némileg oszlottak a homály felhői, ugyanis tegnap gyorsan ki is hirdették az erről szóló kormányhatározatot.

A legnagyobb agyrém, hogy már a  kormányszóvivő tájékoztatója során felmerült, hogy a folyószámlán keresztül rendezett számlák esetében hogyan történhet az utalványok felhasználása, egyáltalán, mi szükség papír alapú csekkek kézbesítésére.

Ráadásul kiderült, és itt jön be az egészségre nevelés, hogy a postás mindössze egyszer fogja megpróbálni kézbesíteni az utalványt, aki szeretné, hogy kihozzák neki, be kell mennie az államkincstárba és ott kell kérnie.

A rendelet értelmében aki utalással intézi a rezsijét, annak muszáj lesz besétálnia a szolgáltatója ügyfélszolgáltatójához, mert csak ott leadva tudják elszámolni a háromszor 3000 forintos, összességében tehát 9000 forintos juttatást. Azt követően 15 napon belül történik a jóváírás a soron következő számlákban.

Azoknak, akik postai úton intézik a számláikat, a fiókokban kell leadniuk a papírokat. 

Arról nem rendelkezett a kormány, hogy az utalványokat személyesen a jogosultaknak kell leadniuk, vagy megbízhatnak ezzel valakit, mindenesetre az első esetben korra és egészségi állapotra tekintet nélkül nem lehet megúszni az "egészségügyi sétát". Vagyis ha cinikusak akarunk lenni, akkor mondhatjuk, hogy az utalványok egészségmegőrzési célokat is szolgálnak.

Ami pedig az egész értelmét illeti, nos, erre nehéz választ adni. Hacsak nem az a válasz, hogy még egy utolsó megbízást kellett adni az Erzsébet-utalványokat forgalmazó cégnek (az Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak), amelyik - mivel ezeket az utalványokat idén megszüntette a kormány - elesett egy zsíros üzlettől. A rezsiutalványokat - mint az kiderült a Kormányinfón - olyan papírra nyomtatják, amelyeket az Erzsébet-utalványokra is használtak. Vagyis mintha a kormány úgy gondoskodott volna a forgalmazó cégről, hogy lehetővé tette az ott maradt, felesleges papírok felhasználását.

A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesíti szeptember 30-ig. Fontos - és a célközönséget tekintve újfent nehezen magyarázható - szabály, hogy a posta csak egy alkalommal kísérli meg az utalványok kézbesítését, s ha ez sikertelen, akkor a jogosultnak a Magyar Államkincstárnál, a honlapján közzétett címen kell előterjeszteni az erre vonatkozó kérelmet.

A rezsiutalványt nem lehet készpénzre váltani, és mint korábbi cikkünkben jeleztük, 2020. március 31-ig lehet felhaszálni. Azt is érdemes figyelmben tartani, hogy a fizetendő számla nem lehet kisebb, mint az utalvány(ok) összege, abban az esetben pedig, ha azok értéke meghaladja az utalvány(ok) értékét, akkor csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni a különbözetet, bankkártyával nem.

A jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, de utalványra jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő

  • öregségi nyugdíjasok,
  • özvegyi nyugdíjasok,
  • a szülői nyugdíjat,
  • árvaellátást,
  • korhatár előtti ellátást,
  • rokkantsági, rehabilitációs ellátást,
  • baleseti, rokkantsági járadékot,
  • fogyatékossági támogatást,
  • vakok személyi járadékát kapók.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető. 

(via mfor)

kép: penzcentrum.hu

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9215022532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása