Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ITT A FŐBŰNÖS! Emiatt halad lassan a Tulipános-ház felújítása, megosztjuk a titkot!

cifra_palota.jpg

Sokat gondolkodtunk azon, vajon miért halad annyira lassan a Tulipános Ház rekonstrukciója, mert lassan halad, az okot végre megtaláltuk egy közbeszerzési dokumentumban. A lassú haladás oka nem más, mint a gomba.

A Tulipános Ház vagy Cifra Palota felújításának szerződését tavaly június 1-jén kötötték, utána meg is indult a maga tempójával a munka, mindez nekünk adófizetőknek valamivel több, mint 1,3 milliárd forintba fog kerülni. 

Nem mi írtuk, hanem a Tatabánya tovább épül című Schmidt Csaba- kiadványban írták, hogy a kollégái minden előrehaladásért megküzdenek  a kivitelezővel. Azért az nagyon gáz, hogy maga a polgi sem igazán bízott benne, hogy határidőre elkészül a beruházás, ami persze be is következett.

És akkor kapóra jött a gomba!

A fránya gombásodás miatt nemrég módosították a befejezés dátumát ez év október elsejére. Ja, közben már eltelt az eredeti határidő. Ráadásul a változást csak most, augusztus elején hozták nyilvánosságra. Hogy miért? Lehet, hogy a gombák megsértődtek volna különben, vagy ki tudja. 

Érdekes, hogy átbogarászva az iratokat, nem találkoztunk olyan nyilvános szakvéleménnyel, ami gombásodásra hivatkozott volna, de lehet, hogy nem voltunk elég figyelmesek. De biztosan van, hiszen szerepel a közbeszerzési dokumentumban

“A Szerződés szerinti tervezési feladatok a fedélszék és a fafödém faanyagvédelmi, és az arra épülő statikai tervek felülvizsgálatára terjedt ki, az egyéb épületszerkezeteket érintő esetleges gombakárosítók jelenlétére a Szerződés nem tett utalást. 

A Vállalkozó által 2018. augusztusában készíttetett faanyagvédelmi szakvélemény a fa szerkezeteken felül a színpad feletti, V. traktus hátsó falában a faszerkezeteken felül a fal felületén is könnyező házigomba leszáradt termőtestmaradványait mutatta ki. Az eltávolított sárgerenda körüli falszakasz feltárása során a gombafertőzöttség nagy kiterjedésére derült fény. Az érintett falszakasz gombamentesítési munkái az időjárási körülményekre tekintettel nem voltak azonnal elvégezhetőek, azok a szerződés módosításának időpontjában is folyamatban voltak. A fenti, a szerződés megkötésének időpontjában kellő gondosság mellett előre nem látható körülményekből kifolyólag a Vállalkozó a kivitelezési munkák elvégzésében az épület mintegy 35-40%-át érintő területen akadályoztatva volt, melyre tekintettel a Szerződésben meghatározott teljesítési határidő módosítása vált szükségessé.”

Azért, ha az eredeti vizsgálat, amire hivatkoznak, a munkavégzést nagy területen akadályozó tényezőt hagyott figyelmen kívül, ott  komoly szakértelembéli hiányosságok merülhetnek fel. Kicsit nekünk zavaros ez az indoklás, de az legyen a mi a bajunk. 

Az azért gyanús, hogy ha valaki vagy valakik ilyeneket írnak, hogy “előre nem látható körülményekből kifolyólag” és hasonlók, az nagy valószínűséggel nem akarja leírni az igazat, mert akkor azt írná, és nem ilyen nagyvilági köntörfalazással terhelné az embert. 

Szóval, észrevették, igaz az eredeti szerződéskötés után (miért is csak utána?), nem tudták megoldani a gombátlanítást, de most aztán rettegjen minden, ami gomba a világon. Lehet, hogy valami illegális kábszert termeltek ott Schmidt Csabáék a gombából, amiből majd fedezni tudják a város üzemeltetését? Vagy egy fideszes gomba támadta meg a faszerkezetet, és csak most tudtak kiegyezni vele, hogy menjen máshová. De az is lehet, hogy ez a gomba Mészáros Lőrinc házigombája, ezért a nagy tanácstalanság. 

Mindenesetre kezd egyre cifrább lenni a Tulipános ház felújításának ügye, bárt ezt mi tatabányaiak, már megszokhattuk. 

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7015007484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása