Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NAGY VÁLTOZÁS ELŐTT ÁLLNAK A TATABÁNYAI TÁRSASHÁZAK: Minden lakót érint az új szabályozás

lepcsohazi-tarsashazi-bejarati-ajto-2015-04.jpg

Sokak örömére a társasházkezelésben pozitív változások jönnek – legalábbis egy törvénymódosításból erre számít az Ingatlanbazar.hu. Az új társasházi tisztviselőknek 2020. május 1-jéig kell bejelentkezniük a társasházi tisztségviselők nyilvántartásába. Így a portál szakértői szerint már sokkal átláthatóbb, nyomon követhetőbb lesz a társasházak ügyintézése, és nem kell attól sem tartani, hogy a közös képviselő visszaél a lakók bizalmával, és nem megfelelően kezeli a ház pénzét.

Eddig úgy kellett kinyomozni, hogy az adott társasháznál ki az aktuális közös képviselő. Ez például akkor volt probléma, amikor a katasztrófavédelem kijött segítséget nyújtani, és nem tudták, ki a társasház képviselője. Az elmúlt években az is számtalanszor előfordult, hogy a közös képviselő nyomtalanul eltűnt akár több társasház vagyonával. Az Ingatlanbazar.hu szerint sokan hiába találtak ízlésüknek megfelelő lakást a portál kínálatából, a társasházi körülmények később eltántorították az érdeklődőt vásárlási szándékától – írja közleményében a portál.

Azzal, hogy a társasházakról szóló. törvény módosult, és létrejött a társasházi tisztségviselők nyilvántartása, amely tartalmazza a közösség ügyintézését ellátó tisztségviselők adatait, amelyek 2020. január 1-jétől az egész ország területén nyilvánosak lesznek. Természetes személy esetén a név, a lakcím, a regisztrációs szám, az e-mail-cím, a telefonszám szükséges, jogi személynél a név, a székhely, a nyilvántartási szám kerül be a nyilvános adatbázisba.

A törvénymódosítás kimondja, hogy a tisztviselő tevékenysége csak akkor kezdhető meg, ha a tisztséget – dátummal ellátva – hivatalosan is feljegyezte az ingatlanügyi hatóság a társasház törzslapjára.

Januártól a földhivatal a honlapján közzéteszi a társasházi tisztségviselők adatait, a társasházak pénzügyi beszámolóit, valamint a társasház közösségének adatait.

Az Ingatlanbazar.hu szerint a társasházkezelés, a közös képviselő munkája így sokkal átláthatóbb, nyomon követhetőbb lesz a lakók számára is. A közös képviselő tevékenységének színvonalában bekövetkező emelkedés komoly előrelépést jelent az ingatlanpiacon. Most már ugyanis

nemcsak a közös költség befizetéseinek gördülékenyebb lebonyolítása valósul meg, hanem a társasházak üzemeltetésének színvonala is javulhat.

Gyakran ugyanis hiába szimpatikus egy lakás, rendezetlen működtetési környezete miatt inkább eláll a vevő a vásárlási szándéktól.

Ha lemond egy közös képviselő, az átmenetileg tevékenykedő ügyintézőnek is regisztrálnia kell a feladatok ellátásához. Az új társasházaknál a közös képviselők már kötelesek lesznek bejelenteni e tevékenységük megkezdését a kormányhivataloknál, illetve az ingatlanügyi hatóságnál.

Azoknál a kisebb társasházakban, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, a törvénymódosítás értelmében új képviselőre lesz szükség, ugyanis a tisztség betöltését a jövőben szigorúan képesítéshez kötik.

(vg)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9314988972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása