Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MIÉRT NINCS NAPOKIG TATABÁNYÁN MELEGVÍZ? Megmagyarázta a T-Szol, ezt Önnek el kell hinnie

tavfutes-nagykemennyel.jpg

Ha nyár és Tatabánya, akkor különböző időpontokban, különböző városrészekben, napokig tartóan nincs melegvízszolgáltatás, mondván karbantart városi szolgáltatónk, a T-Szol.

Kíváncsiak voltunk, hogy miért van ez így, ezért megkérdeztük a környező megyeszékhelyeken működő szolgáltatókat illetve megkérdeztük a T-Szol-t is.

A győri, székesfehérvári és veszprémi szolgáltatónál érdeklődtünk, de volt ahol elsőre nem is értették a kérdést, miért lenne náluk napokig tartóan leállás. Maximum 1 napig szokott lenni az egész városra vonatkozóan, de más nem jellemző.

Ezek után kíváncsiak voltunk a T-Szol magyarázatára, amelyet Illés Gergelytől a cég műszagi igazgatójától meg is kaptunk.

Azzal kezdte válaszát a műszaki igazgató, hogy 

“A nyári városrészi leállásokra szakmai szempontból azért van szükség, hogy a primer távvezetéki hálózatot ellenőrizzük Tatabánya szerte. Ezt a tevékenységet már közel 20 éve végezzük minden nyáron. Hálózatunk 125 km primer nyomvonal hosszból áll, mely – országos szinten is magasnak számító – 25 Bar nyomáson szolgáltat, a domborzati viszonyok miatt. A magas nyomás a cső anyagát, illetve a csöveket összetartó varratokat jobban megterheli, így az alapos és hatásos munka elvégzéséhez szükséges a városrészi leállás.”

Namármost ha csa,úk józan paraszti ésszel nézzük, akkor a fentiek közül mi az ami miatt tényleg napokra le kell állni? Amit csak akkor lehet csinálni és nem kell folyamatosan.

Ha 20 éve így csinálják, jó lesz a tatabányaiaknak ezután is így? Vajon ezeket az ellenőrzéseket egyéb időszakban nem végzik? Nyilván a csövek anyagát úgy méretezik, hogy bírja a magasabb terhelést. Ha valahol javítani kell, akkor nyilván nem várnak napokig és le tudják szakaszolni, hogy ki tudják javítani. Akkor miért is nem tudják ezt folyamatosan csinálni?

Aztán azt is írja az illetékesünk válaszában, hogy 

“Ezen távvezetéki karbantartásoknál tárjuk fel az elmúlt fűtési időszakban keletkező szivárgásokat, hogy azok a tárgyévi szeptemberi fűtés indulást követően ne okozzanak jelentősebb fogyasztói kiesést. Ilyenkor végezzük el azokat a munkálatokat is (pl. főelzáró cserék), melyek több napot vesznek igénybe, ezzel is csökkentve a többszöri szolgáltatás szüneteltetést.”

Csak az az egyszerű kérdés merül fel, hogy ha valahol az éves leállás és a fűtési szezon között tapasztalnak szivárgást, azt nem tárják fel, vagy úgyis feltehetjük a kérdést, hogy ez nem folyamatos? A főelzáró cserék Tatabányán miért tartanak napokig, és mondjuk Győrben vagy Veszprémben miért nem (különben ott szükség lenne ilyesmire nyilván)? Elavult a technológia, netalán kevés a szakember?

Végezetül a műszaki igazgató ezzel fejezi be:

“Ezen karbantartásoknak köszönhetően az elmúlt években nem volt 10 óránál hosszabb szolgáltatás kiesés hálózatunkon! A karbantartási szünetet minden esetben csak a szükséges ideig tartjuk fent és az esetek nagy részében a második napon visszaadjuk a szolgáltatást.

Más megyeszékhelyen több kazánházzal és jóval kisebb nyomás értékkel szolgáltatnak a Szolgáltatók, így ezeken a helyeken a fent megjelölt okok miatt nem szükséges a primer távvezeték fokozott ellenőrzése.”

Magyarán korszerűtlenebb a rendszer. Amit nemrég kezdtek el Tatabányán, vagyis minél több helyen a lehetőségek szerint egyedi hőközpontok legyenek és modernebb rendszer (ahol alacsonyabb nyomás szükséges) azt már meg kellett volna régen lépni. Nem mellesleg az a lakóknak is kedvezőbb díjakat jelentene.

Összegezve a fentieket értjük mi a T-Szol magyarázkodását, csak nem látjuk jogosnak, hiszen a hivatkozott tevékenységeket (alapvetően a hálózat ellenőrzését és modernizálását) már régen csinálni kellene. Ha kevés az ember, akkor azon a fizetésekkel lehetne segíteni.

Talán ideje lenne újra egyik legfontosabb tevékenységére koncentrálnia a cégnek, a lakosság számára történő hőszolgáltatásra.

kép: illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5914957814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása