Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NETTÓ SZAVAZATVÁSÁRLÁS, avagy TATABÁNYA 70+: ha nem élsz hetven éves korodig, így jártál?

idos-kezfogas-alfoldiregiomagazin-hu.png

A napokban a testület elfogadta a Tatabánya 70+ programot, amelyet természetesen ezután Schmidt Csaba polgármesterként el is kezdte úgy kommunikálni, hogy az neki szavazatokra váltható legyen majd az ősszel.

Természetesen megnéztük közelebbről is a csomagot.

A program két nagyobb elemből áll, egyrészről a házi segítségnyújtás, másrészről egy bizonyos védőoltás ingyenessé tételéről.

A házi segítségnyújtásnál cél, hogy az idős embereknek a saját otthonukban, megszokott környezetükben segítsünk. Azoknak szól ez, akik önerőből már nem képesek mindent megoldani. Az otthoni segítségnyújtással kitolható a bentlakásos intézményben való elhelyezés lehetősége. 

Természetesen ez a segítségnyújtás sokféle, lehet csupán egyes tevékenységre vonatkozó illetve részleges, vagy teljes a segítségre szoruló idős ember ellátása. A szolgáltatásért jelen pillanatban térítési díjat kell fizetni, amely azonban az idős személy jövedelmének a 25%át nem haladhatja meg.

A térítési díjat természetesen az önkormányzat csökkentheti, ha az idős ember viszonyai ezt szükségessé teszik.

A most előterjesztésben szerepel, hogy jelenleg 285 fő részére biztosít három szolgáltató (a Tábita Alapszolgáltatási Központ, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió illetve a Tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények) ellátást.

Az elfogadott javaslat szerint a tatabányai lakcímmel rendelkező időseknek heti 4 óra gondozást biztosítanának ingyenesen, havonta pedig nem lehet ebből kifolyólag több, mint 16 óra térítés nélkül. Akik igénybe szeretnék venni, azok egy várólistára kerülnek, amely után évente két ízben hoznának döntést a szolgáltatás ingyenes igénybevételéről. Ez bizonyos segítséget jelent az idősek hozzátartozóinak, mert részben leveszi vállukról a terhet.

Miután ingyenessé válna, természetszerűleg megnövekedne az igénybevétel is, ennek megfelelően az előzetes kalkulációk szerint ez összegszerűen az adófizetőknek kb. 70 millió forintjába fog kerülni.

A másik intézkedés szintén a 70 év felettiek számára kerülne bevezetésre a Pneumococcus elleni védőoltás ingyenesen. Ez egy súlyos tüdő, agyhártya, arcüreg és hasonlóan súlyos gyulladásokat okozó baktérium fertőzést akadályozhat meg.

Ennek hozzávetőlegesen 25 millió forintos költsége várható évente, ebből az idén 15 milliót kellene erre elkölteni.

Mindkettőt 70 éves kor felett ingyenessé tenné a jelenlegi városvezetés, ami szerintünk dícséretes. Megfogalmazódik azonban egy súlyos kérdés, a még 70. évet nem betöltött időskorúak nem érdemelnék meg? Mondjuk szociális alapon, mert a nyugdíjas évek kapcsán látjuk, hogy a munkájukat mindenáron elősegítené a jelenlegi rezsim. 

Ráadásul itt fele akkora összegről beszélünk, mint az irattárnak megvásárlandó túlárazott T-Szol üzlethelyiség papír szerinti ára.

De az egészségükkel mi a helyzet? Az nem érdekel senkit?

Vagy ezt így sokkal olcsóbban megússzák a fideszes városvezetés, de lehet úgy kommunikálni, mintha szinte minden idősnek tényleg segítenénk.

Pedig például saját előterjesztésükben írják a védőoltás esetén, hogy az öt év alattiak és a HATVANÖT ÉV FELETTEIK a legveszélyeztetebbek.

Vagy ez az öt év a természetes szelekcióé szerintük?

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1114918648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása