Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NEKED IS HIÁNYCIKK A GYÓGYSZERED TATABÁNYÁN?  Mit tehetsz, ha elfogyott a megszokott

gyogyszer.jpg

Az OGYÉI adatbázisa alapján 37602 törzskönyvezett gyógyszerkészítmény van, aminek a 3,9 százaléka, vagyis  1479 tétel számít hiánycikknek Magyarországon.

Szakértők szerint ez az adat önmagában semmit nem árul el a hiánycikkek jelentőségéről, ugyanis azt, hogy mekkora jelentősége van egy adott készítmény hiánycikké válásának, több tényező is befolyásolja, például hogy a hiány sokakat érint-e, vagy csak a betegek szűk körét.

Szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély, vagy sem, ha nem kapják meg a betegek. Értelemszerűen egyéni szinten mindig nagy problémát jelent, ha valaki nem kapja meg a gyógyszerét. 

Mit tegyünk, ha az a gyógyszer, amit felírtak, hiánycikk?

Ennek a helyzetnek a megoldására több lehetőség is van.

Azoknak a betegeknek, akiknek még van az adott gyógyszerből otthon, és az általuk szedett készítményből csak rövid ideig tart majd a hiány, azt tanácsolják, hogy várjanak. Ilyenkor pár napon vagy héten belül is megérkezhet a megszokott készítmény. 

Amennyiben a hiányterméknek van hivatalos helyettesítője, és az orvos nem tiltotta annak alkalmazását, akkor a beteg kérésére a gyógyszerész a készleten lévő helyettesítő készítményt kiadhatja a felírt termék helyett.

Előfordulhat az is, hogy a gyógyszernek nincs hivatalos helyettesítője. Ilyen esetben a kezelőorvos segítségére lesz szükség. Az egyik megoldás a terápiaváltás, azaz a beteget átállíthatják egy másik hatóanyag szedésére.

Ha csak a hiánycikké vált gyógyszer a jó, és az külföldön elérhető, akkor az egyedi import engedély is megoldást jelenthet. Meg lehet próbálni kiváltani a készítményt külföldön is, azonban ilyen esetben figyelembe kell venni, hogy nem feltétlenül lehet minden készítményt átvinni a határon. Arról is meg kell győződni, hogy a magyar vényt elfogadják-e az adott ország gyógyszertáraiban. Ezt megkönnyítheti, ha jelezzük a szándékunkat a kezelőorvosnak, aki így ennek megfelelően fogja kiállítani a vényt. 

Forrás: penzcentrum.hu

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2914919286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása