Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

LEGYEN EZUTÁN CSABA-PLÁZA: Avagy a tatabányaiaknak mekkorát hazudnak az épülő üzletházról? 

schmidt-hidas-penzeso.jpg

Tegnapi ülésén sürgősséggel tárgyalta a “Lölö-pláza”, hivatalos nevén Városkapu Üzletház ügyét a városi közgyűlés. Lehet, hamarosan át kell majd keresztelnünk.

Úgy tűnik ez az egész egy hatalmas káosz, vagy csupán egy nagyobb disznóság elfedésére szolgál.

Az erről szóló előterjesztés természetesen csak az utolsó pillanatban lett nyilvános, ellentétben a múlt hétfői előterjesztéssel, amely még mindig nem hozzáférhető a tatabányai polgároknak. Ennek ellenére mi ismerjük, egy városházi jóakarótól kaptuk meg.

A múlt hétfői RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSEN az előterjesztők még arra hivatkoztak, hogy kell a gyors döntés, mert alá kell írni a kivitelezővel a szerződést, amelyhez szükséges az a Takarékbanktől felvett hitel, amihez feltétel a tatabányai adófizetők kezességvállalása. Ezen döntésről aztán kiderült, hogy a T-Szol alapító okiratát sérti, vagyis amit akkor elfogadtak azt szabálytalanul tették.

Erre úgy derült fény, hogy tegnap a Hidas János elnökölte T-Szol Zrt Felügyelőbizottsága ülésezett reggel és  - akkor még úgy tűnt - utólag jóváhagyták a kezességvállalást. Az alapító okirat ilyen esetekre világosan fogalmaz, nem lehet máshogy értelmezni.

Tudták ezt Schmidt Csabáék, ugyanis újra behozták a közgyűlés elé ugyanazt a határozatot, és mindenféle tárgyalás nélkül újra megszavazták.

Kis kitérőt a szóbanforgó Városkapu néven futó projektről:

Az üzletházat létesítő cégről dióhéjban annyit, hogy maga az önkormányzat hozta létre T-Ingatlanfejlesztő 2016 kft néven. A Főteret beapportálták ebbe a cégbe, azzal a szándékkal, hogy ÜZLETI PARTNEREKET VONJANAK BE az  ingatlan fejlesztésére, az üzletház felépítésére, üzemeltetésére.

Így került képbe a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó TBP nevű cég, amely aztán beolvadt a Talentis Groupba (Mészáros maradt természetesen).

Ezek után jutottunk el a mostani gazdasági állapotig.

A múlt hétfői RENDKÍVÜLI ÉS ZÁRT ÜLÉSEN a fenti döntést tárgyalták.

És akkor ebben az 1 hétben, hoppá, összevesztek a céggel? Eddig minden oké volt?

Azt írják az előterjesztésben, hogy ezek után az önkormányzat a városképi és városközponti funkció megerősítést tartja fontosnak.

Jó napot, a tervezés illetve a szabályozás során (mert hogy ugye a helyi szabályokat ők hozzák) eddig ez nem merült fel?

Most akkor változott a projekt koncepciója? Nem kellett volna ezt részletesen megtárgyalni akkor újra? Vagy ez csupán egy újabb hasba akasztós duma?

Az írják előterjesztésükben Schmidt Csabáék, vagy a T-Szol elnök Hidas János emberei, hogy a szolgáltatóház, üzletház jó ütemben halad (azért ez viccnek sem utolsó, aki gyakran megfordul a környéken).

A kivitelezésre és a finanszírozásra megkötötték a szerződést (az utóbbi 1 hétben, mert ugye a zárt ülés idején még nem volt?)

Ha tényleg alá vannak írva, akkor hogyan fogják a fent említett célokat utólagosan érvényesíteni? Vagy úgy gondolják, hogy egy szerződés őket semmire nem kötelezi?

A “szakmai befektetővel”  üzleti megtérülés kapcsán vannak vitáik, de a finanszírozási szerződésben vannak törlesztő részletek. Ha túl gyors a megtérülés, azt most átfogják írni? (Különben hogyan csökkentik a törlesztő részletet?

Azt is írják, új funkciókat akarnak. Azok most nincsenek benne? Vagy még újabb százmilliókért tesznek bele?

Ezek után ráadásul megvalósítanak egy olyan épületet, amelyről, ha tényleg annyira fontos, a tatabányaiakat meg sem kérdezték.

A bérlőkről csupán annyit említenek lakonikusan, hogy vannak előszerződések illetve komoly szándéknyilatkozatok. Tényleg ennyire lehet alapozni egy TÖBB MILLIÁRDOS döntést? Erre egy üzleti tervet alapozhatunk?

Vagy a kivitelezési és banki szerződések még nincsenek aláírva, csak blöffölnek?

Mindezek fényében arról döntöttek, hogy megveszik a Mészáros Lőrinc érdekeltséget. Az csak “apró” érdekesség, hogy nagyrészt abból a pénzből, amelyet legutóbb egy T-Szol üzlet megvásárlására szántak. (IDE LINKÜNK)

Persze biztos, ami biztos alapon az üzletet majd kibérlik a T-Szoltól. 

Arról, hogy mennyire komolyan sértődhetnek meg Schmidt Csabáék Lölö “bácsikájukra”, az jutott eszünkbe, hogy azt ugye nem gondolja komolyan senki, hogy a Nemzet Strómanja bármiféle vita miatt azt mondja egy hét után:

- Fiúk, mindenféle nyereség nélkül én ebből kiszállok.

- Na, de miért Lölö Bácsi?

- Ez a Csaba gyerek annyira meggyőző volt, hogy nekik a városkép, meg a Városkapu annyira fontos. Üsse szívlapát, akkor most jó fej leszek.

Amikor a Nemzet Strómanja mögött álló emberek nem egy ilyen súlytalan és elképzelés nélküli polgármestert reggeliznek, hanem komplett iparágakat tesznek tönkre, partvonalra egyetlen tollvonással. Elég mondjuk a dohányboltokra illetve a játékgépekre gondolni. 

Aztán persze felsejlik egy bizonyos megoldás - az ismert tények ennek nem mondanak ellent - így elkerülhetik a közbeszerzési kiírását a kivitelezésre illetve a Mészáros Lőrinc fennhatósága alá kerülő Takarékbanktól felvett hitelre. Mindezzel a számukra nem kívánatos nyilvánosságot is elkerülik.

Tuti jó biznisz, mert így lehet nagyon sok pénzt tudnak lehúzni rólunk, tatabányai adófizetőkről. Mert ugye az mindenkinek világos, hogy ez a mi pénzünkből megy.

A pénzügyi fogalmak értelmezéséhez csupán egyetlen apró adalék. A közgyűlésen feltették Schmidt Csabáéknak azt a kérdést, hogy a beruházáshoz felveendő hitel által megkívánt önrészt - ami 800 millió forint - honnan veszik, azt mondta, hogy a cég tőkéje 400 millió forint, így már csak a fele kell hozzá. Mondta ezt úgy, hogy ő jegyzi azt az előterjesztést, amelyben leírták fehéren-feketén, hogy annak csak a fele készpénz. A többi forrás között például az ingatlan is ott szerepel, az ugyanis ún. nem vagyoni hozzájárulás.

Elmagyarázná valaki Csabának, hogy a cserekereskedelem már picit a múlté, túl haladt rajta a világ?

Itt a végén ne feledkezzünk el persze arról sem, hogy az épületet még a tulajdonosoknak, ha nem is teljesen, de be kell rendezni. Kapunk így MILLIÁRDOKÉRT, egy ki tudja mennyiből fenntartható épületet.

Vagy pedig egyelőre a káosz lezárásáig csodálhatjuk a Schmidt-gödröt!

Végülis, jó lesz választási kampányelemnek!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4414916436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása