Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VALLJUK BE, TATABÁNYÁN IMÁDJUK A PATKÁNYOKAT! Ez jusson eszükbe a pénztárnál

patkany-wcben-natgeo.jpg

Tudták, hogy a klímaváltozás nagy nyertesei többek között a patkányok, amelyek elképesztő mennyiségben szaporodnak?

Vajon mi az oka “normál időkben” a túlszaporodásuknak?

Elsősorban  az, hogy nagyon  jó az alkalmazkodóképességük és speciális az “intelligenciájuk”, valamint az emberi hanyagság is segíti ebben őket. Elég, ha csak egy ilyen ember van  a környezetünkben, aki, például szemetet halmoz fel, nem takarít, elhanyagolja a lakását és a lakókörnyezetét. S ezeknél máris háboríthatatlanul tudnak garázdálkodni és szaporodni ezek a rágcsálók.  Aztán már csak egy lépés innen, hogy télen is bizony nálunk maradnak, főleg ha mindig megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet találnak.

De vajon mi történik velük télen?

Ha azt tapasztalják, hogy nagyon sok patkányt látnak a jószágok körül, megdézsmálják a takarmányt és bizony akár a háziállatokban is kárt tehet, vagy megfertőzi őket valami betegséggel, hisz tudjuk, sokfajtát terjeszthet ez a rágcsáló.

Vajon ha kemény mínuszok lennének a télen, számíthatnánk-e arra, hogy megállítjuk az elszaporodásukat, vagy kipusztulnak?

Az elmúlt években, különösen a  nagyon enyhe időjárás miatt könnyedén átvészelték a patkányok is a telet. Így meglehet, hogy már a tavasz folyamán is igen nagy rágcsálóinvázióval lehet számolni, s persze ez vonatkozik ugyanúgy az egerekre vagy pockokra, s más rágcsálókra is. Vidéken és a városokban egyaránt elszaporodhatnak ismét.

És akkor nézzük meg azt az oldalát az életünknek, amiről a fogyasztói társadalom, benne Te is tehetsz!

Abban, hogy más területekhez hasonlóan Magyarországon is, az utóbbi időben elszaporodtak a patkányok, döntő szerepet játszik a klímaváltozás. Ahogy fentebb írtuk, ennek a patkányok nagy nyertesei, ugyanis bár a patkányok eddig is az egész évben szaporodtak, régebben a téli hónapokban a csökkent a szaporulat. Három héten át tartó fagy után a patkányok már nem is nagyon indulnak zsákmányszerző túrákra.

De ahogy a felmelegedéssel enyhülnek a telek, úgy hosszabbodik meg a párzási és szaporodási időszakuk, vagyis immár a téli hónapokban is normális tempóban szaporodnak. És mert nagyon szaporák, egy-két extra hónap exponenciális növekedést jelent az állományban.

Szóval, csak tessék minél többet áldozni a fogyasztás oltárán, de közben nézzenek szembe eme “imádott” rágcsáló képével.

Ha kicsit többet is olvasnál, egy remek összefoglalót olvashatsz ITT a patkányok jelenlétéről

címlap: National Geographic

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1214792050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása