Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NAGYON FONTOS KEZDEMÉNYEZÉS TATABÁNYÁN: Speciális óvodát alapítana Ábris édesanyja

abris_3.jpg

Tatabánya — Speciális óvodát álmodott meg Béry-Januskó Flóra, az izomsorvadásban szenvedő Ábris anyukája: tervei szerint ritka genetikai betegségben szenvedő kicsinye is ovisa lehet még az intézménynek. Persze ezen még sokat kell dolgoznia. A környéken többnyire integrált intézmény van, ahol ép, valamint szellemi vagy mozgásában korlátozott gyermekek járnak – kezdte az asszony. – Azonban az olyan lurkóknak, mint Ábris, nincs a környéken megfelelő óvoda, innen jött az ötlet – mesélte lelkesen az édesanya, akinek fiáért pár éve az egész ország összefogott: a most 2 és fél éves kisfiú csupán 8 hónapos volt, amikor kiderült, hogy egy ritka genetikai betegséggel, gerincvelői izomsorvadással (SMA) küzd.

Akkor még hazánkban nem létezett kezelés, a kicsi Ábris Belgiumban kapta meg első kezeléseit. – A soron következő injekcióját múlt héten kapta a kisfiam, ez összességében a kilencedik volt. Nagyon hősiesen tűri, legutóbb egy bohóc is szórakoztatta a kórházban – folytatta Flóra.

A kicsi élete végéig gyógyul a szerrel, négyhavonta kap injekciót, melynek hatása látható: napról napra ügyesebb, sokat fejlődött. Lassan három éves, ezért is tanulmányozta a környéken lévő ovikat az anyukája, de végül egyik helyre sem íratja kisfiát. Abban bízik, hogy a megálmodott intézménybe talán még ő is járhat.

– Nagyon sok jogi ügyintézés, egyeztetés, adminisztráció vár még ránk, de hiszem, hogy nem lehetetlen, hogy pár éven belül megnyissa kapuit. Pár héttel ezelőtt egy felhívást is közzétettem: olyan óvodapedagógusokat keresek, akik szívesen foglalkoznának mozgásukban korlátozott gyerkőcökkel, s arra is kíváncsi vagyok, hogy hány sorstársa van Ábrisnak, aki élne a lehetőséggel – tette hozzá az édesanya, akinél már érdeklődtek is mindkét oldalról páran.

S támogatók is akadnak: a napokban egy szépségszalon ajánlotta fel teljes napi bevételét az Ábrisnak létrehozott alapítványnak. Ha módjában áll, ön is segíthet: BJÁbris Alapítvány – Erste Bank 11600006-00000000-79318624.

Ritka betegség

A spinális izomatrófia, vagy gerinceredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) ritka, öröklődő betegség, amit az SMN-gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi, ezzel fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz.

(blikk)

 

Fotó: blikk.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7314729915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása