Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HIHETETLEN SZTRÁJK VOLT A WESCASTNÁL! A tatabányaiaknak is tanulságul szolgál

sztrajk-wescast-01.jpg

Elképesztően nagy volt az összetartás a sztrájk során, ilyet még a rutinos Vasas szakszervezeti vezető sem látott - nyilatkozta László Zoltán alenök.

Sztrájk támogatottsága 100%-os volt, az irodistáktól kezdve a raktárosokig, mindenki egyetértett vele és végig csinálták az akciót. Csak azok nem vettek részt, akik olyan gépet kezeltek, amelyeket nem lehetett ott hagyni.

És például az egyik legfantasztikusabb mozzanata sztrájknak, hogy volt egy pillanat, amikor szinte mindenki megkapta volna az emelést, csak egy szűk kisebbség nem (néhány tíz fő), és akkor azt mondta a többség, hogy folytatják, kapják me ők is a béremelést. Kiállt a nagy többség egyöntetűen ekkor is.

Olyat tettek ezek az emberek, amely példaként állítható a társadalom többsége elé. Ilyen Magyarországon még nem volt

Példaként felhozható, hogy volt olyan pillanat, hogy hiába pakolt meg néhány kínai dolgozó egy kamiont, de a szállítás sem tudott működni, mert nem állították ki az irodában a szükséges papírokat.

Fontos eleme volt a sztrájknak, hogy a szakszervezet képviselői írtak a Wescast többségi tulajdonosa vezetőjének, illetve a kisebbségi tulajdonos vezetőjének is (akik egyébként mind kínaiak), hogy segítséget kértek abban, a tárgyalásokban legyen előrelépés. Érezték később, hogy egyébként az üzenet célba is ért.

A sztrájk eredményeként, a fizetésemelésen túl fontos egyéb megállapodások is születtek:

  • feláll egy munkacsoport, ahol a szakszervezet által delegált személy természetesen a megfelelő titoktartás mellett, minden információt megkap a cégtől - a szakember pénzügyes -, megvizsgálhatja, hol lehet még béremelést forrást találni, így nem fordulhat elő, hogy a dolgozók irreális követeléseket terjesztenek elő
  • létrehoznak egy olyan munkacsoportot is, ahol azokat a feltételeket tekintik át, amelyek  a nem pénzügyiek, és lehetne javítanirajtuk

Érdekes, hogy először a fentiek ellen tiltakozott a kínai tulajdonos, aztán a végén még ő követelte, hogy hozzák létre ezeket. Ezek a munkacsoportok felállítanak egy-egy problématérképet, aztán pedig előkészítik az ezekhez tartozó megoldási javaslatokat

Végül nagyon fontosnak tartotta László megjegyezni, hogy a sztrájk alatt úgy érezték a szakszervezeti képviselők, hogy a cég vezetésében olyan szemléletváltozás indult el, amely úton ha haladnak tovább, akkor egy más hozzállású, nagyon modern és nyitott gondolkodást tapasztalhatnak a Wescastnál ezután.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5614688092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása