Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KEMÉNY TATABÁNYAI VÍZILABDÁSOK: Hivatalosnak indult az interjú, a végére "nagyon komoly" válaszok születtek!

tatabanyavizilabda-vizipolo-hu.jpg

Beszélgetésre invitált bennünket a TVSE vízilabda szakosztályának egyik meghatározó tagja, mondván cikkeink alapján lenne mit tisztázni.

Azt kérte, hogy legyen lehetősége a klubnak kifejteni álláspontját. Mi örömmel vettük, hogy erre sor kerülhet, választ reméltünk néhány felmerült kérdésre. Egy keddi napon este, leültünk a TVSE vízilabda szakosztályának vezetőjével Podhánszky Zoltánnal illetve Zantleitner Tamás vezető edzővel, akiket elkísért a beszélgetést szervező, utánpótlás edző.

A beszélgetést a fentieknek megfelelően azzal kezdtük, hogy a szakosztályon belül felmerült egyes edzőkben, hogy az eddig megjelent cikkekre lesz valami igazán komoly reakció a klub részéről, mert a cikkekből az jön le a kívülállók számára, hogy a klub vízilabdás részlegén valami komoly zsiványkodás folyik.

Ennek megfelelően nehezményezték is a klub képviselői, hogy szerintük rossz következtetéseket vonunk le. Például örültek volna, hogy ha az az időszak is hangsúlyosan szerepel a cikkekben is, amikor néhányan ingyen csinálták ezt hónapokig, akkor amikor nem volt rá pénz.

Mi elmondtuk, hogy szerintünk is ez egy remek alkalom, hogy tisztázzunk néhány dolgot.

Kezdésként fel is tettük múltkori cikkünk egyik kérdését, hogy az utánpótlásban miért jutottunk el kb. 4 év alatt a jelenlegi állapotba, magyarán kevés a hadrafogható tatabányai nevelésű serdülő és ifjúsági korú játékos illetve mi az oka az utánpótlás kiesésének a felsőházból? Miért van most tele például budapesti játékosokkal az ifjúsági csapat?

tbvizilabda-kvalifikacioutanpotlas-2018.jpg

Erre azt találták válaszolni a szakosztály képviselői, hogy a cikkünkben említett évben például komáromiak voltak, ha akkor az jó volt, akkor most a budapestiek szerepeltetésével mi a probléma? Szerintük vannak olyan korosztályok, amelyekben már akkor is kevesen voltak és ez a mostani időszakra kényszerhelyzetet szül.

(Azt mi tesszük hozzá, hogy az említett évben csupán 2 fő volt komáromi, akik ráadásul tatabányai nevelésűek 10 éves koruktól, ezzel szemben most összesen (!) 4 saját nevelésű tatabányai ifjúsági korú játékosa van a klubnak, a szövetség adatai szerint)

A szakosztály irányítói szerint óriási dolog, hogy Magyarországon, ahol 40-45 klub versenyez, ott az utánpótlással eljutottak a felsőházba, azaz a legjobb 14 közé, de úgy vélik nem lehet mindig a csúcson lenni, vannak hullámvölgyek is, ezt éljük meg most.

Ha már lehetőségünk nyílt személyesen kérdeznünk, szerettük volna meg tudni tőlük, hogy ha papíron 5-5 fiú serdülő és ifi edzője van a TVSE-nek, mit csinál ennyi edző, szükség van-e ennyire, jelen pillanatban?

A szakmai munkáért felelős vezetőedző lakonikusan erre annyit mondott, hogy ezt ők pontosan meg tudjuk magyarázni. ENNYI.

(Mi annak fényében különösen kíváncsiak lettünk volna, hogy az Egyesület honlapján jelen pillanatban edzők fül alatt, összesen 11 edzőt számoltunk össze, amelyből a serdülőket és az ifiket is csupán 1-1 edző edzi, ráadásul a serdülők mellett ez az edző még egy gyermek csapatot is edz)

Felvetettük, hogy más egyesületnél messze nem dolgozik ekkora létszámú edzői stáb (egyedül a Szentesnél), a többieknél kb. fele ekkora a létszám, de azt a választ kaptuk erre, hogy ők erről nem tudnak.

A szakosztályigazgató azt hangsúlyozta közben, hogy ő annak örülne, ha a vízilabda népszerűsítésre helyeznénk mi is a hangsúlyt. Szerinte lehet kételyeket fogalmazni, de ne csak azt tegyük.

Például azon kritika kapcsán, hogy sokan elmentek a klubtól (közülük nem tudott hirtelen felidézni egyet sem a szakosztályigazgató), illetve abbahagyták, azt tartotta szükségesnek hangsúlyozni, hogy akik abbahagyták, volt közöttük súlyos gerincbeteg is, aki mielőtt elment, már alig edzett, talán ha három hetente 3-at v. 2-t. Sőt azért is értetlenül állnak a kritikák előtt, mert ők úgy érzik, a játékosokat például a tanulmányi előmenetelükben ia maximálisan segítették. Szóval nekik nyugodt a lelkiismeretük.

Teljesen komolyan azt is mondták, hogy azért is megy el ennyi gyerek, mert most jobban dolgoznak, mint tíz évvel ezelőtt, akkor nem volt ennyi jó játékos, így most ezért mennek el ennyien.

Sokakban felmerülő kérdésként vártuk a választ arra is, hogy mindenképpen szükség van-e az OB I-re ebben a formában, hiszen 100 milliós nagyságrendben költünk rá, és nincs érdemi előre lépés évek óta, ráadásul a csapatban meghatározó tatabányai játékosokban pedig nem dúskálunk!

Anno úgy döntött a szakosztály - mondta Podhánszky Zoltán -, hogy lehetőség adódott a legmagasabb szintre lépni, amit bevállalnak, mégiscsak a világ egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága. Időnként persze ők is érzik, hogy nincs 16 elsőosztályú csapat Magyarországon, de azért jó, hogy Tatabányán vízilabdában is sikerült egy kirakat csapatot csinálni, amely húzhatja magával a többi tatabányai sportágat.

Az Egyesület részletes gazdálkodási adatainak nyilvánosságával kapcsolatosan nem osztották az álláspontunkat, miszerint ha már egyszer döntően (kb. 90%-ban, azaz több, mint 300 MILLIÓ adóforintot elköltve éves szinten) közpénzből élnek, akkor miért is nem nyilvánosak az adatok, azt mondták ez a jogászokra tartozik, ők ítélik majd meg.

Felmerült persze ennek kapcsán az a kérdés bennük, hogy miért érdekel bennünket ennyire ez a háttér, miért ebből az alapállásból vizsgálódunk. Ezzel kapcsolatosan jeleztük, hogy ahol közpénzekből dolgoznak és nem hozzák nyilvánosságra az információkat, ott komoly, megválaszolandó kérdések merülnek fel. Sokat segítene ezen a nyilvánosság.

Arra az érdekes kérdésre, a mostani beszélgetésünk során sem kaptunk választ, hogy miért került be egy elnöki tanácsadó az idei TAO pályázatba HAVI 600ezerért. Mit csinálhat vajon az ősz óta?

Az összehasonlítás kapcsán, miszerint az utánpótlás csapatok legmagasabb osztályba történő feljutásakor csak 8 edző dolgozott, most mégis miért van sokkal több edző, ráadásul úgy, hogy most kiestek, a következő, érdekes okfejtést adták.

Szerintük így sokkal több figyelem jut egy-egy gyerekre. Azt mondjuk hozzátették (és tök komolynak tűntek), hogy ez az eredményeken nem fog rögtön tükröződni.

(Jelen pillanatban a tavalyi kiesés után, az alsóházban, nem állnak osztályozót érő helyen)

vizilabda-szuloinyilatkozat.jpg

A végén megkérdeztük a szakosztály vezetőit, hogyan értsük, azt az általuk, a szülőknek kiküldött nyilatkozatot, amelyben az edzőket kellett volna dicsérniük aláírásukkal a szülőknek. Erre azt a lakonikus választ kaptuk, hogy

“RÉGEN VOLT”

Tulajdonképpen ez is egy válasz.

Sajnos a végére úgy gondolta a szakosztály megjelent képviselője, hogy igazából ez ne legyen egy hivatalos interjú, így a fentiek nem képezik a TVSE hivatalos álláspontját, ezért mi is úgy kezeljük.

Természetesen a fentiek és eddigi cikkeink tartalmának vizsgálata a Tatabányai Vízmű SE elnökségére illetve Felügyelő Bizottságára tartozik, ők rendelkeznek ebben kompetenciával.

Ez utóbbit is megkeressük, hiszen nagyon kíváncsiak lennénk az ő véleményükre gazdasági ügyekben, mégiscsak jogi felelősséggel rendelkeznek az Egyesület gazdálkodása miatt.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4814680554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása