Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MI FOLYIK A TATABÁNYAI POLGÁRMESTERI HIVATALBAN?! Most éppen nagyívben tesznek sok ezer emberre!

csatornatisztitas.jpg

Sokaknak természetes, hogy az általuk “előállított” szennyvíz, egy zárt rendszerben a tisztítóba kerül. Ez a nagy többség.

Van azonban még 2019-ben is szép számmal olyan lakás, amelynek a nincs közvetlen kapcsolat a szennyvíz teleppel, hanem egy szippantós kocsi viszi el az összegyűjtött szennyvizet. A szolgáltatást igénybe vevőkkel külön-külön kötnek egyedi közszolgáltatási szerződés, de magára a közszolgáltatásra az önkormányzat köti meg az alapmegállapodást, bizonyos időnként megpályáztatva azt.

Jelen pillanatban ezt a szolgáltatást a Vikom Trans Kft., egy tatabányai cég végzi, a jelenleg még érvényes közszolgáltatási szerződés 2014. március 1-től 2019. február 28. napjáig terjedő határozott időre szól, mondhatjuk tehát, már eléggé sürgős volt, hogy megszülessen az újabb szerződés.

Azt gondolná az ember, hogy a hivatalban dolgoznak a szakemberek és a megfelelő időben kiírják a közbeszerzéseket, amire beérkeznek a pályázatok, felkészülnek arra is, ha esetleg történik valami galiba, hogy mégiscsak egy ilyen fontos közszolgáltatásnál ne legyen fennakadás.

Ehhez képest mit látunk, érvénytelenné nyilvánították a pályázatot január legvégén (február elején tették közzé). Ja, hogy ezt előre lehetett látni?!

Ki, nem tesz rá nagy ívben, mondhatták az illetékesek!

Hogy, mi lett az érvénytelenség indoka?

A várható szerződéses érték (nettó 236.646.000,- Ft) a becsült értéket (nettó 127.656.000,- Ft) és az uniós értékhatárt (nettó 137.622.380,- Ft) meghaladja, ezért jogszabály alapján az eljárás eredménytelen, ugyanis más eljárási szabályokat kell alkalmazni azon értékhatár esetén, magyarán elrontották a kiírók.

Nézzük meg, egy picit a számokat közelebbről?

A kért közszolgáltatás elvégzését  10228 m3 mennyiségre (valamekkora eltérést természetesen hagytak benne) hirdették meg, erre kértek ajánlatot, ez kb. 2500 db lakást jelent. Ezen kívül még néhány helyen  hagyományos tábori zárt rendszerű WC-k ürítése is szerepelt benne, de mi most az egyszerűség kedvéért csupán a szennyvíz elszállítását vesszük figyelembe.

A jelenlegi szerződés szerint, amely ezelőtt 5 (!) évvel köttetett, nettó 4.500 Ft/m3+ÁFA összeget fizettek a szolgáltatásért. (hagyjuk figyelmen kívül az áremelkedést!) Tehát egyszerű számológép birtokában lehetett tudni, hogy a szolgáltatásért fizetendő díj minimálisan, ha semmilyen áremelést nem feltételezünk, 10.228 m3 * nettó 4500 Ft/m3 = kb. nettó 46 millió. Ez 48 hónapra 184 millió forintot jelent és most tényleg a többi díjtól, áremeléstől tekintsünk el.

Olyan előrelátó gondolatot már nem is feltételezzünk a közbeszerzés kiíróiról, hogy ha más miatt nem is, de elfogadjanak némi díjemelkedést, pl a minimálbér emelkedése miatt, ami 5 év alatt bekövetkezett.

Ha valaki esetleg arra gondolt volna, hogy ez valami új szabály, ami menetközben derült ki, annak elég a 2019. januári Jogi és Közbeszerzési Bizottság ülésének jegyzőkönyvét fellapoznia, ahol leírják a szakértők, hogy 2018. január 1-től érvényes a fenti értékhatár, amelyet alkalmazni kellett ebben az esetben is.

A végére tesszük, hogy mindössze egyetlen ajánlat érkezett be, az ajánlott ár, kb 26%-kal volt magasabb az 5 évvel korábbi árnál, tehát nem mondható ahhoz képest semmiképpen túlárazottnak.

Ezek után csak az a kérdés, hogy ennyire alkalmatlan emberek foglalkoznak a közbeszerzések kiírásával a hivatalban, akik ezeket intézik? Vajon lesz ennek következménye?

(Magát a szolgáltatást ilyen esetekben sem szüntetik meg, hasonlóképpen a hulladék elszállításához, csupán az a biztos, hogy időlegesen többe fog kerülni. Megkerestük ez ügyben a hatóságokat, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket)  

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7114618646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása