Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ELKÉPESZTŐ! A végén azok a tatabányaiak járnak jól, akik nem fizetik a szemétdíjat?

kuka-regi.jpg

Haldokló szemétszállítás és 7,6 milliárdos kukamutyi címmel - írt összefoglalót a legfrissebb anomáliáról a 24.hu

Miért bízták egy kis nyírségi kft.-re, hogy szedje be a szemétdíjat az egész országban? A négyfős Pepp and Cars Kft. és Seszták Miklós ex nemzeti fejlesztési miniszter zavaros kapcsolatáról ír az oldal.

Egy családi ház a központja, nyilvánosan elérhető telefonszáma pedig egyáltalán nincs annak a nyírségi kft.-nek, amelyet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtetett arra, hogy vegye át több százezer ügyfél díjfizetési ügyét. A megbízás szerint a Pepp and Cars Kft.-nek kell csinálnia valamit a kukaholding felhalmozódott szemétdíj-tartozásaival. A négyfős Pepp and Cars Kft. a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárd forintos keretet nyert el az NHKV Zrt. 2017 végén kiírt közbeszerzésén.

A kukaholding a maga 160 fős apparátusával és a Garancsi István üzlettársai által 700 millió forintért leszállított számlázási és nyilvántartási szoftverével képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. Már fennállása első évében óriási kintlevőségeket halmozott fel. A díjbeszedés 2016-os központosítása miatt országszerte nagyot zuhant a fizetési hajlandóság. A számlázó szoftver sem működött igazán, ezért hónapokat, sőt volt, ahol több mint egy évet késett a csekk kiküldése.

Az NHKV Zrt.-nek idővel már pontos nyilvántartása sem volt arról, hogy hova küldték ki a számlát, és kik nem fizették be azokat. Ezért úgy döntöttek, hogy meg sem próbálkoznak a behajtással, inkább kiszervezik a feladatot.  Lehetőség lett volna arra, hogy a hiányzó milliárdok beszedését a NAV-ra bízzák, hiszen a 2012-es hulladéktörvény lehetővé teszi, hogy a díjtartozást adók módjára hajtsa be a hatóság. Ez az olcsóbb megoldás a nem fizetők pontos listájának hiányában nem jöhetett szóba. Ezért hozták létre a 7,6 milliárdos keretet.

A Nyíregyházától Győrig, az ország teljes területén végzendő pénzbehajtás, az ügyfelek személyes felkeresése, és a kukaholding nyilvántartásának pontosítása – mint ahogy borítékolható volt – nagyságrendekkel nagyobb feladat volt, mint hogy a kft. egymaga elvégezze. A Pepp and Cars egy áttekinthetetlen céghálót hozott létre, alvállalkozókat vett fel, az alvállalkozók pedig további alvállalkozókat szerveztek be.

Vagyis az eredmény az lett, hogy kft.-k, bt.-k, egyéni vállalkozások kezébe került az NHKV Zrt. több százezer ügyfelének sok személyes adata és esetleges pénztartozása. Az elmúlt közel egy évben az adatvédelmi előírások ellenére nem sikerült nyilvánosságra hozni, mely vállalkozások kezelték az ügyfelek adatait és az NHKV pénzét: a Pepp and Cars egyáltalán nem rendelkezik internetes honlappal, a kukaholding által közzétett hivatalos Adatkezelési Szabályzatból pedig éppen az a link hiányzik, amelyre kattintva az alvállalkozók listáját lehetne megnézni.

Az NHKV Zrt. Adatkezelési Szabályzatban más érdekességek is vannak. A Pepp and Cars elérhetőségeként feltüntetett mobilszámon például nem a vállalkozás mostani, hanem a régi tulajdonosa jelentkezik. A férfi a 24.hu-nak azt állította, hogy már 10 éve eladta az üzletrészét, és azóta semmi köze nincs a cég tevékenységéhez.

A 24.hu információi szerint az NHKV-nál eleve nem sok reményt fűztek a díjhátralékok gazdaságos beszedéséhez.

Ezek után, ha valaki nem fizet, jó eséllyel meg is úszhatja, hiszen a kukamutyistáknál láthatóan legkevésbé az eredményesség számít.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr614370499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása