Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A SZENT BORBÁLÁBAN HATÁSOS A GYÓGYSZERADAGOLÓ AUTOMATA: Vége lehet a hibás kiosztásnak

gyogy.jpg

Mintegy 20-25 százalékos gyógyszerköltés-csökkenést tapasztaltak a unit dose gyógyszerosztás bevezetését követően a tatabányai Szent Borbála Kórházban.

Még nem értek a végére annak a folyamatnak, amely tavaly novemberben, az uniós forrásból beszerzett, 300 kazettás gyógyszeradagoló automata munkába állításával indult el a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Így egyelőre részadatok állnak rendelkezésre, de már ezek is a gyógyszerköltések jelentős csökkenését mutatják az előző év ugyanazon időszakának adataihoz viszonyítva. A Szent Borbála Kórházban szakmai és gazdasági megfontolások mentén döntöttek a gyógyszeradagoló automata beszerzése mellett.

A gyógyszeradagoló-rendszer előnye, hogy alkalmazásával elkerülhetőek a fekvőbeteg ellátásban a gyógyszerelési hibák, amelyek az elrendelésekor, vagy az előkészítés, osztás, beadás során következnek be.

A manuális gyógyszerosztás nagy rizikójú, monoton folyamat, amely magabiztos gyógyszerismeretet követel az ápolószemélyzettől amellett, hogy rendkívül gyorsan bővül a készítmények palettája, hiszen jelenleg 21970 féle gyógyszerkészítmény van forgalomban Magyarországon. Nehézkes a szerek helyettesítése, a tévesztések hátterében gyakori az orvosságok hasonló csomagolása, vagy a gyógyszerosztási folyamatok megszakítása az ápolási munkák miatt. Ugyancsak nemkívánatos eseményekhez vezet a hibás adminisztráció, legyen szó akár a lázlapok olvashatóságáról, vagy a helyettesítések, beadások dokumentálásáról.

A gyógyszeradagoló automata ezzel szemben vonalkód és gravimetrikus ellenőrzés mellett képes a speciális tabletták betöltésére, negyedelésére, a gyógyszerek azonosítására, ahogyan a ritkán használt készítmények, valamint a beteg által behozott gyógyszerek kezelésére is. A  csomagokra felkerül a beteget ellátó osztály neve, a betegazonosító adatok, a bevétel/beadás dátuma és ideje, amit így mind a páciens, mind a személyzet ellenőrizni tud. A csomagoláson megtalálható a gyógyszer gyári neve, hatáserőssége, hatóanyaga, rákerülnek a morfológiai adatok és a mennyiség is. Minden egyes zacskón – az ampullák esetében a vinyettán – egyedi azonosító is szerepel.

Forrás: pharmaonline

 

Fotó: 123rf

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6614367923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása