Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁLIS SZEMÉTKRÍZIS: Vajon magától ennyire hülye egy illetékes államtitkár, vagy ez egy kiválasztási szempont?

cseresnyespeter-allamtitkar.jpg

Egyelőre még városunkat nem érinti, de nem tanulságok nélkül való, mire számíthatunk.

Cseresnyés Péter, a hulladékügyekért felelős minisztériumi államtitkára a parlamentben szemrebbenés nélkül letagadta, hogy bárhol is az utcán maradna a hulladék. Márpedig Észak-Pest és Nógrád megye több mint száz településén ez a helyzet.

Mielőtt bárki legyintene erre, hogy majd pár nappal később elviszik, azt senki sem tudja, milyen fertőzésnek kellene elterjednie ahhoz, hogy a kormány tudomást vegyen erről az óriási problémáról.

"Hulladék, szemét nem marad elszállítatlanul", "a kormány minden esetben lépni fog, amint ezen elv sérülését látja", "a kormányzat abban a pillanatban intézkedett, amikor probléma merült fel" - közölte Cseresnyés Péter, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára tegnap a Parlamentben.

A tények ugyanakkor szöges ellentétet mutatnak Cseresnyés Péter szavaival. Semmilyen ismert szempontból nem követhető, mi állhat a parlamenti államtitkár közlése hátterében.

A valóság ugyanis az, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. által felügyelt mintegy százezer észak-Pest megyei és nógrádi ház elől ma már nem vitték el a szemetet és egyelőre senki se tudja, ez meddig marad így. Az államtitkár szavaival élve tehát elszállítatlanul maradt a hulladék olyan településeken például, mint például Aszód, Gödöllő, Fót, Hollókő, Mogyoród, Nagymaros, Sződliget, Veresegyház vagy Zebegény.

Tegnap reggel nem álltak ki az autók. A "kukaholding " nem utalta a működéshez szükséges pénzt, annak ellenére, hogy beszedte a lakosságtól. Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón , hogy a Katasztrófavédelem megoldja. /kérdés, mivel, kivel, hogyan, miből és mikor?/ Egyelőre nem úgy látszik, hogy meg tudná oldani. Úgy tűnik nincs más választása, mint a Zöld Híd megbízása. . De ha így van , akkor nem lenne mégis egyszerűbb ha a " kukaholding" finanszírozna és nem a Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelem. ?? Ma tízkor sajtótájékoztatót tartunk a kialakult helyzetről ahová meghívtuk a Katasztrófavédelem és a "kukaholding" képviselőit is.Eme állapot megszüntetése érdekében a kormány konkrétan semmit se intézkedett - írta FB oldalán Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

Az öt éve a parlament által elfogadott szabály alapján a katasztrófavédelmi főparancsnokság igyekezett új szolgáltatót kijelölni, de ez - máig tisztázatlan okokból - nem jön össze nekik. Így október 29-én a Zöld Híd munkagépei, munkásai telephelyükön álltak és vártak, a szemét pedig kint maradt az utcákon. Habár a kormány hónapok óta "vizsgálatokat folytat", illetve a múlt héten "bizottságot alapítottak", kutatásaink szerint ennek az észak-magyarországi településeken gyűlő hulladék elszállítására se hivatalos, se informális hatása nincs.

Megjegyzendő: a megszólított ITM még a kormányon belül is szélsőségesen téveszmésen ítéli meg a magyarországi szemétszállítási helyzetet. Cseresnyés Péter két hete egy, az akkor még csak közelgő veszélyre figyelmeztető parlamenti kérdésre a hulladékágazatot teljesen problémamentesnek írta le.

Ehhez képest három napra rá Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már több tízmilliárdos hiányról beszélt, aminek kapcsán a kormány vizsgálatot tart szükségesnek.

Az Orbán-kormány által módszeresen kivéreztetett hulladékágazat már az elmúlt évek során is komoly válságjeleket mutatott.

Több száz településen a katasztrófavédelem jelölt ki az anyagi ellehetetlenülés miatt levonuló szolgáltató helyett a környékről egy másikat. Az egyre-másra szivárgó információk szerint a hulladék elszállítása az ország jelentős területein csődközeli állapotú. Ekkora területen ugyanakkor még soha nem maradt az utcán a szemét, ami egyes számítások szerint körülbelül napi 200(!) tonna.) Ehhez képest jelenleg se az érintett cégeknek, se az illetékes szerveknek, se a kormánynak nincs fogalma arról, miként oldja meg a területen felgyülemlő hulladék elszállítását.

 

(greenfo)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6314333333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása