Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A BRUTÁL DRÁGÁN BEÍGÉRT SPORTCSARNOKUNK: mit is vállaltak Schmidt Csabáék a mi kontónkra

 sportcsarnok-tb-hetmeteres-com_1.jpg

Tegnap már írtunk róla, hogy legalább egy évet csúszni fog a multifunkcionális csodasportcsarnok felépítése,  és hogy egy részét valószínűleg a tatabányai adófizetők fizethetik ki.

Most újra nézzük meg az elhíresült 15 milliárdos sportcsarnokkal kapcsolatos együttműködési megállapodást, amit a  Nemzeti Sportközpontokkal kötöttek.

A szerződés  több sebből is vérzik, kezdődik mindjárt azzal, azt írják, hogy megkérdezték a város lakosságát, ami ebben a formában nem igaz. Igaz volt aláírásgyűjtés az ügyben, még tőlünk 20-30 kilométerre lévő településeken is, azzal a felhanggal, hogy bezzeg Bencsik János nem támogatja a hatezres sportkompexumot, (Ez csak egy kis momentum volt a Schmidt-Bencsik belső harcban).

Ami félvezető és vicces a dokumentumban, hogy úgy fogalmazták meg, mintha az önkormányzatnak bármiféle beleszólása lenne a fejlesztésbe, pedig abszolút nincsen. Magát a telket ingyen bocsátja rendelkezésre, a még hátralévő kisajátítást is a városnak kell megoldani, természetesen a tatabányai adófizetők pénzéből.

Az önkormányzatnak „érdemi nyilatkozattételi joga van,” jelentsen ez bármit is.

A Nemzeti Sportközpontokkal való egyeztetés nem éppen magas színvonalát jól mutatja, hogy az építtető például nem köteles a beruházás teljes körű megvalósítására, amennyiben azt a beruházási költségkeret nem teszi lehetővé, és a hiányzó lóvét az önkormányzat nem biztosítja. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy ha az építtető bármilyen okból is túllépi a keretet, odaszólhat a városnak, hogy

’fiúk, a pluszköltséget, legyen az bármennyi is, ki kell perkálnotok, különben nem olyan lesz a csarnok, amilyet az elején megbeszéltünk.  

Na, és most pont ez történt, ráadásul,  ha a beruházást végzők nem építik meg olyan színvonalon, mint az elfogadható lenne, az önkormányzatnak semmiféle kártérítési joga nincsen. Ezt jól megoldották, igazán szakmai.  

A csarnok a magyar állam tulajdonába kerül, a város adja hozzá az ingyen telket, és majd minimum 15 évig köteles üzemeltetni erre a célra, ennyi, több beleszólásunk nincs.

A közbeszerzést is a Nemzeti Sportközpontok irányítja, szervezi és bonyolítja, sőt ő veszi át műszakilag, az önkormányzat egy főt delegálhat a bizottságba, aki a leírhatja ugyan a város véleményét, de ennek különösebb jelentése várhatóan nem lesz, ugyanis akkor kötelesek figyelembe venni, ha egyezik a véleményükkel, tehát elmondhatjuk, a közbeszerzés teljesen függetlenül fog működni az önkormányzattól.

Fontos és felháborító pont például, hogy a nemzeti sportközpontokat semmilyen felelősség nem terheli a beruházáskori esetleges károkozásokért, erről Schmidt Csabáék már jó előre le is mondanak az aláírással.

És elérkeztünk a szerződés “legfinomabb” részéhez: az önkormányzatnak vagy a majdani üzemeltetőnek 15 évig fenn kell tartania és működtetni kell az objektumot, ami nem lesz egyszerű feladat, erről is szólt anno többek kritikája, hiszen az üzemeltetés anyagi terheiről még egy terv sincsen.

 

címlapfotó: hetmeteres.com

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3414160119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása