Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

DRASZTIKUS VÁLTOZÁSOK A TEJPIACON! Eltűnnek a tatabányai polcokról is az import tejek?

tartostej-infostart-hu.jpg

A várakozások szerint az ESL és az UHT tej áfájának csökkentésével gyakorlatilag eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, így ezzel megszűnhet az áfacsalás egyik melegágya.

Mindezt, egy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen mondták, amelyet a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével tartottak.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszámolójában elmondta: az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott. A nyers tej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul. Ugyanakkor az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árat – tette hozzá Harcz Zoltán.

A friss tej tavalyi áfacsökkentése kapcsán elmondta: az intézkedés hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a friss tej eladások viszont növekedtek.

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tej áfacsökkentése. Amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár hangsúlyozta: ettől azt várják, hogy kiszorulnak az import tejek a hazai kereskedelemből. A korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, ez jövő januárban a tejnél sem lehet másképp.

(infostart.hu)

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7814098151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása