Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ZÜM-ZÜM!  A tatabányai méheket Brüsszel védte meg az Orbán-kormány ellenében.

mehecske.jpg

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát.

Csupán 4 ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.

A környezetvédő szervezet azt várja a magyar kormánytól: ezentúl tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket ezen bizonyítottan pusztító szerek hazai használatára.

Az Európai Bizottság döntése megerősíti: nincs szükség a méhgyilkos, ún. neonikotinoidok használatára.

Az Unió betiltotta a három méhgyilkos neonikotinid használatát minden szabadföldi használatra. Értesüléseink szerint a tilalom mellett 16 ország szavazott (Ausztria, Ciprus, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia), az uniós lakosság túlnyomó többségét, 76,1%-át reprezentálva; ellene szavazott 4 ország (Csehország, Dánia, Magyarország és Románia);

8 ország (Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) pedig tartózkodott. „Üdvözöljük, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többsége végre belátta: a beporzók védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket.

Felháborítónak, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását. Azt várjuk a kormánytól, hogy ne kérjen további eseti engedélyeket a jelenlegi döntéssel betiltott veszélyes neonikotinoidok felhasználásaira a méhek védelme érdekében. A Greenpeace célja, hogy hazánk is elinduljon, hogy a vegyszermentes, a lakosságot és az élővilágot egyaránt védő ökológiai gazdálkodás irányába” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Az általunk elfogyasztott étel nagy része a természetes rovarbeporzástól, a méhek és más beporzó rovarok munkájától függ.

Méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy sokkal kevesebb élelmiszert biztosítanának. Haszonnövényeink közel 75%-ának csökkenne a terméshozama. Mindez különösen az alma, az eper, a paradicsom és a mandula termesztését érintené drámaian, mely többek között ezen élelmiszerek drágulásához is vezetne.

A Greenpeace Magyarország üdvözölte a döntést, amely egyértelműen kimondta: be kell tiltani azon növényvédő szereket, köztük a neonikotinoid rovarölő szereket, melyek károsítják a méhek egészségét. Tapasztalatok támasztják alá: nincs szükség a ma betiltott méhgyilkos vegyszerekre

Az agrovegyipar riogatása ellenére hazánkban sem okozott visszaesést a méhekre veszélyes neonikotinoidok kiváltása. 2017 nyarán mutatták be továbbá azon független szabadföldi vizsgálatokat,melyek hazai repceültetvényen is demonstrálták, hogy a méhcsaládok károsodnak, ha neonikotinoiddal csávázott földekre járnak. Mindez azt támasztja alá: egyáltalán nem indokolt, sőt káros ezen szerek hazai használata.

A hosszabb cikket elolvashatja a Greenfo oldalán!

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2513879604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása