Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Önök tudják, mennyi és milyen típusú kórházi fertőzések vannak Tatabányán? Nemsokára megtudhatják

szentborbala-korhaz-tb-24-hu.jpg

A kórházigazgatók többsége nagyon nem örül, hogy a Kúria döntése alapján a szaktárcánának ki kell adni a kórházi fertőzésekről szóló adatokat a TASZ-nak.

A hatóságok eddig azt mondták, hogy ezek az adatok csak összezavarnák az embereket és rosszul értelmeznék azokat. A Népszava megkérdezte Tamás László Jánost, a győri megyei kórház főigazgatóját, aki arról beszélt, nem szívesen támogatná konkrét kórházhoz köthető adatsor nyilvánossá tételét, mert a kórházi halálesetek 10-15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházi fertőzésekkel, ezek 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság mellett sem kerülhető el. A főigazgató abban is bizonytalan, hogy a betegek képesek-e helyesen értelmezni, ha azt olvassák: az intézményben egyetlen hónap alatt mennyi volt a súlyos véráram-, vagy bélfertőzés. Az utóbbi antibiotikum-kezelés után, vagy akár kemoterápia miatt legyengült időseknél szinte automatikusan bekövetkezhet-írják.

Szerintünk meg nem kellene félniük az igazgatóknak, hogy félreértelmezik a betegek a fertőzési adatokat, hiszen, ha érthetően elmagyarázzák és nyilvánosságra hozzák, hogy minek mi az oka, a többség biztos, hogy megérti. Mondjuk nem lenne rossz, ha lennének olyan plusz csatornák, ahol a betegek tudnak tájékozódni, és felvehetik a kapcsolatot az egyes kórházak kommunikációs szakembereivel adott esetben. Mondjuk ehhez jól működő egészségügy kellene, és például az, hogy ne olyan ukáz jöjjön a szaktárcáktól, hogy heti x számú jó hírt kell közölniük a központtal, mert ez az eljárás maga a vegytiszta kommunizmus, csak szólunk. Nincs szükség az adatok takargatására meg kozmetikázásra, mert abból mindig csak kemény ferdítések és pletykák születnek. Ráadásul röhej, hogy egy országban perelni kell azért, hogy megtudja a nyilvánosság a kórházi fertőzések számát, amikor mint állampolgárnak joga van tudni ezekről.  Ja és nem ártana inkább partnernek tekinteni a betegeket, ahelyett, hogy hülyének nézik őket.

 

 Fotó: 24.hu

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5013874316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása