Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Hamarosan emelik az országgyűlési képviselők fizetését: Bencsik János is többet szakíthat majd! Megérdemli, ugye?

bencsik-parlamentben-index-hu.jpg

Hamarosan napirendre kerülhet a politikusok bérrendezése! A Blikk úgy tudja, a tervek szerint a képviselői alapilletményt a jelenlegi 748 ezer forintról (nettó 500 ezer) bruttó 1 millió forint (nettó 665 ezer) körüli összegre emelnék. Mivel a képviselői illetmény a helyettes államtitkári fizetéshez van kötve, várhatóan az állami vezetők sem maradnak ki a jóból, és párhuzamosan nekik is emelkedhet a bérük, vagyis a helyettes államtitkárok is 1 millió forintot kaphatnak, annyit, mint jelenleg az államtitkárok.

Emelnék továbbá az albérleti támogatásokat, itt az az indok, hogy teljesen elszálltak a fővárosi ingatlanárak: négy éve még bőségesen elegendő volt egy belvárosi lakás bérleti díjára és rezsijére havi 187 ezer forint, amit erre a célra igénybe vehettek a vidéki képviselők, ám most már egyre nehezebben lenne.

– Csak a ciklus elején van esély a politikusi fizetések emelésére – magyarázta forrásunk, aki szerint a gazdasági helyzet és az átlagos bérszínvonal folyamatos emelkedése miatt magyarázható lesz az intézkedés a közvélemény számára.

A képviselői alapilletményt legutóbb négy éve, szintén a ciklus elején emelték 236 ezer forintról 748 ezerre, viszont a költségtérítéseket megnyirbálták, ami miatt voltak olyan képviselők, akik összességé­ben rosszabbul jártak.

Az állami vezetők fizetése legutóbb a Gyurcsány-kormány idején emelkedett, még 2008-ban, azóta nem nyúltak a köztisztviselői alapilletményhez. Azóta a legtöbb szférában jelentősen emelkedtek a fizetések, így mára az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy állami cégnél egy középvezető többet kereshet egy miniszternél.

Kerestük a Miniszterelnökséget, ahol jelezték, hogy a képviselők fizetése ügyében nem illetékesek, az állami vezetők bérét meghatározó illetményalap módosításáról pedig nincsenek információik.

– Fontos szempont, hogy az állami dolgozók és vezetők tisztességesen meg legyenek fizetve, viszont a fizetésemeléssel párhuzamosan elvárható lenne, hogy a politikusi vagyonnyilatkozati rendszert is átláthatóbbá tegyék – mondta a Blikknek Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A segítőknek már emeltek

Az országgyűlési hivatal dolgozói illetményének emelését decemberben fogadta el ellenszavazat nélkül a parlament. Így januártól átlagosan 45 százalékkal nőtt a fizetése a 700-800, parlamentben dolgozó tisztviselőnek.

(blikk)

 A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2713873246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása