Amivel minden háziasszony tisztában van: Nem minden tejföl valóban tejfől. 15 termék el is hasalt a teszten!

tejfol-bevizsglas-otthonizei-hu.png

A 20 %-os tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), Szupermenta terméktesztje. Minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.

A hivatal honlapján közzétett közlemény szerint a bevizsgált termékek nem feleltek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

A felmérés 29 magyar és 2 külföldi tejfölt vizsgált. A végeredmény: 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárás.

Pedig a termékek nem hamisítottak növényi zsírral és más adalékanyaggal, és még csak lisztet sem találtak bennük(ez utóbbit sűrítésre használják).

Ámde! az egyik tejföl penészes volt(!), így romlott árúnak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el a megszabott mennyiséget, ráadásul a tápérték feltüntetése sem egyezett az előírással.

Két gyakori hibát találtak, mégpedig a gluténmentességet, (egy tejföl eleve az) és ezzel csak a termék PR-ját támogatták félrevezetően, valamint a zsírtaltalom, ami nem érte el a feltüntetett értéket, ez az egyik külföldi márkánál volt szembeszökő nagyságrendű.

csalad.hu

(a kép illusztráció, otthonizei.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Címkék: Hol élünk