Ön hordana trágyát a kedvenc tehenénél, hogy lássa, honnan kerül Tatabányára a tej?

 tehenek.jpg

Úgy néz ki, hogy már a szántón sincsenek biztonságban a földdel és az állatokkal foglalkozó emberek  a romantikus álmoktól hajtott városlakóktól vagy városból kiköltözőktől. Az agresszió oka jellemzően az információ hiánya. Ideje tenni ez ellen.

Nem nálunk, hanem egy német kisváros határában történt múlt hétvégén az eset, és igen nagy tanulsággal szolgál. A szóban forgó gazda éppen a földjét művelte traktorával, amikor a földúton feltűnt mögötte egy kerékpáros alak. A 40-45 körüli, vállig érő hajú, ismeretlen férfi ingerülten gesztikulált, mire a gazda leszállt traktoráról, hogy megtudja, mi a gond. A férfi azt kiabálta, hogy a szombati permetezéssel a gazda megmérgezte őt és a gyermekeit is. Ezután leverte a 43 éves termelő szemüvegét, majd követ ragadott. Végül meggondolta magát, és anélkül, hogy további tetlegességre került volna sor, elviharzott, hátrahagyva a biciklijét is. A férfi a faluban teljesen ismeretlen volt, most a rendőrség keresi.

Van ahol egyre inkább elharapódzik a gazdák elleni erőszak, de ezt eddig csak az állattartók érezték a bőrükön. Az, hogy egy vasárnap végzett földmunka miatt feljelentik a szomszédjukat, vagy megütik, ha permetez, teljesen új jelenség.  Részben a jogszabályok szigorításával, részint kényszerű alkalmazkodással igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. Az igazság az, hogy mára a városi lakosság - és a városból kiköltözők - teljesen elszakadtak a földműveléstől, állattartástól, valamiféle romantikus álomvilágban élnek.

Erről a valóságot megszépítő reklámok is tehetnek. A tejet csakis dús alpesi legelőkön kérődző állattal lehet eladni, a tojást csakis boldog, csillogú tollú tyúkok tojhatják, a búzamező pedig sárgán ring, és tarka virágok szegélyezik. Nehéz ilyen idilli képek után megnyitni a porták kapuját a vásárlók előtt, de muszáj lesz, mert így a vevők - noha ők követelték meg a kegyes hazugságot - egyre inkább becsapva érzik magukat. Ezért terjed a "nyitott kapuk" gyakorlata, a saját állat "örökbefogadása", vagy akár a telepi működés teljes nyilvánosság elé tárása bekamerázással.

Jó magyar példa a Vidék Kaland az Agrya (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) szervezésében, amikor városi fiatalok tölthetnek munkával egy kis időt egy gazdaságban, ahol részt vehetnek a kecskefejésben vagy a terményhordásban. De ugyanilyen jó ötlet a Vesd bele magad program, amelyik már óvodás korban megmutatja a gyerekeknek a növények csodálatos fejlődését és a kétkezi munka eredményét.

Minden gazdaság számára ajánlható, hogy legalább évente egyszer nyissák meg kapuikat a helyiek és a városból érkezők előtt, hogy a fogyasztóknak legyen elképzelésük a termelés körülményeiről. Egy majális például remek alkalom erre.

Forrás: agrárszektor

Fotó: kisberenyközseg.hu

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Címkék: Hol élünk