Időben védekezzen a parlagfű ellen, különben gyomnövény-katasztrófa lesz Tatabányán is

parlagfu-blikk-hu.jpg

A parlagfű április-májusra tehető fő csírázási időszakában országszerte várható a rendkívül allergén gyomnövény jelentős mértékű kelése. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a hatékony mentesítés érdekében már a növény 2-4 leveles fejlettségi állapotában érdemes növényvédőszert alkalmazni. Az a földhasználó, aki június 30-ig elmulasztja az ingatlana parlagfű-mentesítését, július 1-jét követően bírsággal sújtható!

Az utóbbi két hét kedvező időjárásának köszönhetően a szikleveles egyedek országszerte jelentős mennyiségben bújtak elő a parlagfűkezdemények.

A hatályos jogszabály szerint, a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű-mentesítést elvégezni és ezt az állapotot fenntartani.

Bár a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-től indítható hatósági eljárás, a védekezést célszerű már most, a növény legérzékenyebb fejlettségi állapotában elvégezni.

A meg nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására megfelelő a rendszeres kaszálás, amire évjárattól függően legalább 3 alkalommal kell sort keríteni.

A leghatékonyabb és leginkább jövedelmező technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei nyújtanak segítséget.

nebih.gov.hu

(kép: blikk.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

Címkék: Hol élünk