A NAGY MIUNKAERŐ-PARA: Már Tatabányára is külföldről toborozzák a munkásokat, például Ukrajnából, mert a környéken nincs elég

asg.jpg

Mi is sokat és sokszor foglalkoztunk már a munkanélküliség- munkaerőhiány érdekes kettős problematikájával tatabányai viszonylatban. Egyre nagyobb a probléma, ezáltal egyre több érintett szólal meg a kérdésben, a probléma persze összetett és jelentősen túlmutat egy nagyváros keretein. Az abcug.hu-nak adott őszinte és kőkemény interjút Sólyom Ferenc, a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. vezetője is, aki azt mondja, már Tatabányára is külföldről kell behozni a munkaerőt, annyira nincs a környéken szakképesítéssel rendelkező vagy képezhető ember. Sólyom szerint ez abnormális gondolat, de rá vannak kényszerítve a cégek, főleg azok a kisebb vállalatok, akik nem operátorokat, hanem szakmunkásokat keresnek. A keleti megyékben a közmunkával a polgármesterek magukhoz láncolják azt az embert, aki menne, hajlandó lenne váltani.

(Ez az egyik legsúlyosabb ügy, amikor szinte rabszolgasorba kényszerítenek embereket, az ilyen város-vagy településvezetőt azonnal börtönbe kellene zárni -a szerk.)

“Már az ipari parkban működő multinacionális cégek is ráfanyalodnak a külföldi munkavállalókra. Az egyik ottani HR-es ismerősöm azt mondta, a munkaerőhiány miatt egyre alacsonyabb elvárásokat támasztanak a jelentkezők felé. Ha valaki egy tízes skálán mondjuk hármas szintű munkaerő, már felveszik. Állítólag most próbálnak ukrán munkavállalókkal is betölteni üres pozíciókat, és a jelöltek kapásból 6-7-es szinten vannak, jók a tapasztalatok.”-mondja a cégvezető. Majd hozzáteszi: “A tatabányai munkaerőpiac évek óta üres, ezért is tudták elhívni az embereinket a multinacionális vállalatok. De mondom, már a nagy cégek sem reménykednek abban, hogy bárkit találnak helyben. Pedig könnyebb helyzetben vannak, mert operátorokat keresnek, ami könnyen betanítható munka. Nekünk viszont szakmunkások kellenek, amit évekbe telik kitanulni.”

Sólyom tapasztalatai is hasonlóak, mint más szakemberé: az egyik nap felvesz három embert, a következő nap ketten felmondanak. Még így is, hogy emelkedtek a bérek országszerte. Annak idején még tudtak a cégek Szlovákiából és Erdélyből is átcsábítani munkaerőt, de mára Erdély kimerült, a szlovákiai magyarok pedig visszaköltöznek Szlovákiába, mert ott már jobban megélnek.

Ez a kérdés már Tatabányán is nagyon kezd a körmünkre égni, tejesen új gondolkodásmód kellene az oktatásban is, hogy ne robbanjon a bomba, például normálisan képezni a közmunkásokat, és utána a munkaerőpiacra engedni őket.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

 

Fotó: Hajdú D. András

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!Címkék: Hol élünk