Felkészült már! Közeleg a határidő, ha számlát bocsát ki, akkor hamarosan Önnek is billentyűkkel kell ütnie a NAV KOBAK-ját Tatabányán is!

kobak-nav-adozona-hu.jpg

Ahogy közeleg a NAV-bekötés júliusi indulása, egyre többet lehet hallani határidőkről, szabályokról és büntetésekről.

Magáról az adóhivatal új rendszeréről, vagyis az Online Számla Interfészről azonban eddig igen kevés szó esett.

Itt találhatóak a legfontosabb tudnivalókat a Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszeréről, azaz a KOBAK-ról.

A bizonyára már nem szolgál meglepetésként, hogy 2018. júliusától minden 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó számla adatait be kell majd jelenteni a NAV-nak.

Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy a számlázó programmal és a hagyományos kézi számlatömbökből kiállított számlák adatszolgáltatása teljesen külön felületen történik majd.

Ugyanis amíg előbbi esetben az Online Számla Interfészről lehet majd teljesíteni a bejelentési kötelezettséget, addig utóbbi esetben egy külön a kézi számlatömbök számára létrehozott felületen lehetséges az adatszolgáltatás.

Az Online Számla Interfész rendszeréhez tehát a számlázó programok lesznek bekötve, de aki kézi számlát bocsát ki, ő sem mentesül -e kötelezettség alól.

Ez esetben kézzel kell felvinni a KOBAK-ba.

De választható akár egy olyan számlázó program is, amelyik “elintézi” az adatszolgáltatást.

Így használja: Vigyázzon! Még akkor is előfordulhat, hogy kézzel kell rögzítenie a számlák adatait az Online Számla Interfész felületén, ha olyan számlázó programot használ, amely tartalmazza az azonnali adatszolgáltatás funkciót.

A meghibásodások (például üzemzavar, rendszerhiba) esetén ugyanis, ha nem lehet továbbítani az adatokat az NAV-nak, akkor ezt Önnek kell megtennie manuálisan.

A határidő ilyenkor azonban kitolódik, hiszen a hibák korrigálására 48 órát kap, ám ha ez letelik, jöhet a több százezres bírság!

A KOBAK már elérhető, és természetesen bárki beregisztrálhat, aki szeretne közelebbről megismerkedni még a NAV-bekötés indulása előtt a Online Számla Interfész-szel.

(fotó: adozona.hu)

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

Címkék: hírek