NAGYON FIGYELJEN: Újra támadásban a csalók, ne hívjon vissza gyanús külföldi számot Tatabányán sem, mert fizethet, mint a katonatiszt

telefonos-csalas-nepszava-hu.jpg

A gyanús külföldi hívás fogadása nem növeli az előfizetői számlát, de ezeket a számokat nem szabad visszahívni, mert csalási kísérlet is állhat mögöttük.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös  keddi közleménye szerint az emelt díjas hívásokat vagy szöveges üzeneteket a szolgáltatók alapbeállításként oblokkolják, ezért csak a tiltás feloldását kérvényezőknek kell számolniuk ilyenek miatt többletköltséggel.

A külföldi számok visszahívása viszont minden esetben növeli a számlát, a külföldi hívások Magyarországon kívüli fogadásánál pedig az érintett szolgáltató általános külföldi díjtételeivel kell számolni - hívják fel a  figyelmet. Uniós tagállamokban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben többnyire nem, de más országokban rendszerint fizetni kell a bejövő hívásokért - jelezték.

A közlemény szerint az elmúlt napokban számos panasz érkezett külföldről - több szomszédos államból, valamint Csehországból, Lengyelországból vagy Oroszországból, esetleg Ugandából, Burundiból, Grenadából vagy Szamoából - érkező hívások miatt. A jelenség vélhetően egy újabb wangiri, amelynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak gyanútlan embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emeltdíjas - számot visszahívják.

Ilyen kísérletek időről időre előfordulnak, ezért a hatóság és a szolgáltatók azt javasolják az ügyfeleknek, hogy bizonytalan eredetű külföldi hívásokra és üzenetekre ne válaszoljanak. A hívások véletlenszerűek is lehetnek, mivel a telefonszámok generálására számítógépes programok is képesek, az elkövetők elérhetőségét pedig folyamatosan tiltják le a szolgáltatók - áll a közleményben.

(mti)

 

(fotó: nepszava.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!
Címkék: helyi abszurd