Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Jöhet a bírság: Veszélyben a tatabányai KATA-s cégek?

kata-bevallas-nepszava-hu.jpg

Sok KATA-s kisvállalkozást fenyeget bírság, mert a külföldről igénybe vett szolgáltatások után – mint például a Facebook-hirdetés – nem fizetnek áfát, holott kellene. Megbecsülni sem lehet, hányan esnek bele ebbe a csapdába. Pedig borítékolható, hogy a hibára fény derül, ugyanis a NAV rálát az adatokra.

„A problémát az jelenti, hogy a nagyon sok kisvállalkozás – köztük KATA-s cég – használ Facebook-, Google-hirdetéseket. Márpedig a külföldi cégektől igénybe vett szolgáltatások után áfát kell fizetni a KATA-s cégeknek is, és ezt sokan nem tudják.

Az áfatörvény ugyanis minden vállalkozóra vonatkozik, még azokra is, akik egyébként áfamentességet élveznek” – hívta fel a figyelmet a kisvállalati adózás egyik szakértője.

Ha tehát áfamentes számla érkezik külföldi cégtől, akkor itthon meg kell fizetni az általános forgalmi adót. Aki erre nem figyel, könnyen adóhiányt halmozhat fel, ami magas bírságokat vonhat maga után. A KATA-s vállalkozásokra ez azért is veszélyesebb, mert sokuknak nincs könyvelője, aki figyelmeztesse őket az áfafizetési kötelezettségükre.

Hiába nem teszi be a számlát a KATA-s cég a könyvelésébe, az uniós szabályozás miatt az adóhatóság látja, hogy a külföldi cég által kiállított számla miatt áfafizetési kötelezettség merült fel, így nagy az esély arra, hogy a keletkezett adóhiány miatt megkeresik a vállalkozót. Az adótartozás elévülési ideje pedig öt év, tehát akár évekre visszamenőleg követelhetik a be nem fizetett adót, amire még bírságot is számolnak. Akár milliós tartozás is összejöhet.

Mivel sokan nem tudnak arról, hogy áfafizetési kötelezettségük van, nem is foglalkoznak a hirdetési számlákkal. Pedig az áfáról minden olyan hónapban elektronikus bevallást kell készíteni, amelyikben áfafizetés történik, tehát akár havonta lehet adatszolgáltatási kötelezettség. Az adóalany a bevallási kötelezettség elmulasztása miatt 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, de a bírság összegét az adóhatóság mérlegeli.

Azonban ez a bírság csak a bevallási kötelezettség elmulasztására vonatkozik, ezen felül még számolni kell a be nem fizetett adó összegével, és az erre rakodó bírsággal, ami az adóhiány 50 százaléka!

Gyanakodjon, ha nincs áfa a számlán!

Minden olyan vállalkozónak, aki más országban működő cégnek állít ki vagy külföldről kap áfamentes számlát, áfabevallási és fizetési kötelezettsége van a NAV felé. Az ÁFA és a KATA egymástól teljesen független adónem, más a jogalapja, és az áfatörvény minden vállalkozóra egyaránt vonatkozik függetlenül attól, hogy alanyi adómentességet élvez, vagy sem.

„Sokan gondolják úgy, hogy a katás vállalkozás annyira egyszerű, hogy könyvelő sem kell hozzá, nincs más dolga a vállalkozónak, mint havonta befizetni az átalányt. Sajnos ez egy költséges tévhit, ami már hatalmas károkat, sok esetben akár milliós bírságokat okozott.

Egy katás vállalkozásnak is érdemes rendszeresen konzultálni könyvelővel, hogy elkerülje a hibákat” – tanácsolja a szakértő.

piacesprofit.hu

 

(fotó: népszava.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3513847694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása