Szerda délutánig felejtse el az ablakpucolást és az autómosást Tatabányán is?

szaharai_por_mti.jpg

"Kocsit mosna? Ablakot pucolna? Szerdáig ne tegye!" – olvasható az Országos Meteorológiai Intézet friss híradásában.

  1. április 15-én, a késő esti órákban szaharai por érkezett Európa fölé, amelyet hazánk felett is mérni tudunk. Az Észak-Afrikából kiinduló, és Európa nagy részét beterítő „porfelhő” – szerencsére ritkán előforduló –, nagymértékű légköri átlátszóság-csökkenést okoz hazánk felett is.

A műszeres mérések szerint, Magyarország felett is határozottan látható a nagyobb koncentrációban jelen lévő szaharai por (2. ábra). Ezt támasztja alá MET-ÉSZ észlelő kollégáink által készített fényképek is (3. és 4. ábra).

Vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad, sőt, sőt a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Az időjárás előrejelzés szerint kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömeg-váltást, és ennélfogva a levegő "tisztulását".

Az alábbi animáción a kékes árnyalatú a tengeri só, a zöldes a szárazföldi szerves anyag, a pirosas pedig a sivatagi homok eredetű aeroszolt, vagyis kisméretű, lebegő részecskét tartalmazó légtömeg, ezen a linken nézheti meg.

(met.hu)

A fotó illusztráció

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Címkék: hírek