Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Megvan a megoldás, ami megeszi és hasznosítja a Tatabányán kidobott PET palackokat is?!

pet-enzim-mindennapszamit_hu.jpg

A kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat - és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben.

A kutatást egy 2016-os felfedezés inspirálta: akkor Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a műanyagot. Ezután nyilvánosságra hozták az enzim részletes szerkezetét - majd megkíséreltek módosítani rajta - sikerrel.

A tesztek pedig azt mutatták:

a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a PET-palackokat.

Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet - mondta a kutatás vezetője.

A mutáns enzimnek néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagot - egyébként ehhez évszázadok kellenek.

A kutatók szerint még ennél is gyorsabb lehet, és el lehet majd érni, hogy ebből nagyüzemi működés legyen és a PET lebonthatóvá váljon, majd újrahasznosíthatóvá.

Percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része így az óceánokba kerül.

444.hu

(fotó: mindennapszamit.hu)

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2413841594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása