Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MEGÁLL AZ EMBER ESZE: Megfigyelik a gyermekeinket Tatabányán is, de van ellenszer!

gyerekmegfigyeles-infostart-hu.jpg

Világszerte több ezer mobiltelefonos applikáció gyűjt adatokat a gyerekektől a szüleik engedélye nélkül - derítette ki egy vizsgálat.

Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint az Európai Unió új adatvédelmi rendelete részben megoldja ezt a problémát.

5855 gyerekeknek szóló Playstore-applikációból 256 geolokációs adatokat gyűjtött a felhasználótól, 107 megosztotta a telefon tulajdonosának e-mail-címét, tíz pedig a készülékben tárolt telefonszámokat is.

A megvizsgált alkalmazások 28 százaléka továbbít a weben védett adatokat, ami első hallásra nem tűnik soknak, hiszen a Google Play-áruházba például naponta 2700 új alkalmazás kerül fel, úgy azonban már jól látható a kockázat nagysága, ha figyelembe vesszük, hogy az összes gyereknek szóló applikáció 73 százaléka szülői beleegyezés nélkül szedi össze a kiskorúaktól ezeket a bizalmas információkat!

Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint az adataink védelméért maguk a felhasználók tehetnék a legtöbbet.

"Minden mobiloperációs rendszerben át lehet nézni azokat a jogosultságokat, amelyeket előre megadunk. Emellett telepítéskor is jóvá kell hagynunk a kért jogosultságokat, de nagyon régi ellenség, hogy felhasználóként ezeket nem nézzük át" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Az alkalmazások fejlesztői sokszor nem tartják be a mobiloperációs rendszerek gyártóinak ajánlásait, és a szakértő is gyakran tapasztalja, hogy

egy-egy alkalmazás sokkal nagyobb jogosultságokat kér, mint ami indokolt lenne a használatához.

Ilyenkor ezeknek az alkalmazásoknak a letöltését ajánlott mellőzni.

A gyerekektől azonban nem várható el ilyen fokú hozzáértés és tudatosság, rajtuk egy május 25-én hatályba lépő uniós rendelet segíthet.

Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR általános elvként azt mondja ki, hogy a 16 évnél fiatalabbak esetében csak szülői engedéllyel lehet az ilyen szolgáltatásokat, alkalmazásokat igénybe venni, és nem a szülőnek vagy a gyermeknek kell bizonyítania azt, hogy mindent megtett az adatvédelem érdekében, hanem a gyártónak, a szoftverfejlesztőnek kell bizonyítania" - mondta a kiberszakértő, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ma már olyan online szolgáltatások is elérhetők, amelyek segítségével az alkalmazások adatvédelmi szempontból is ellenőrizhetők.

infostart.hu

(fotó: infostart.hu)

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4213840894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása