Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Hozzákezdett már a tanuláshoz, avagy mindörökké Tatabányán az ipari parkban akar robotolni? Mi lesz, ha tényleg jönnek a robotok?

operator-autopult-hu_2.jpg

Már egy ideje megy a vita szakmai körökben is, hogy nagyjából 10 éve múlva kiszorítják a robotok az embereket a munkahelyek nagy részéről, ezáltal sokan elveszthetik a munkájukat.

Vajon mennyire vagyunk felkészülve erre a brutális változásra? Nyilván ez többek között az összeszerelő munkakörökben dolgozókat fogja a leginkább sújtani, mondják a szakemberek, nem is minden alap nélkül.

Bizony, ha így lesz, akkor Tatabánya nagyon nehéz helyzetbe fog kerülni, mert nálunk a polgárok jelentős része dolgozik valamelyik multicégnél soron az ipari parkban. Természetesen ehhez hozzátartozik, hogy nagy kérdés, mennyire gyorsan megy végbe a folyamat.

Persze fejlődik az ipari technológia, kell még az olcsó munkaerő, azonban ennek is vége lehet egyszer.

Kíváncsi lennék, hogy egy ugyanazt látja-e egy tatabányai munkavállaló, mint amit  prognosztizálnak a közgazdászok és más szakemberek?

Most még valószínűleg nem azt látja, hogy a robotok ki fogják őt szorítani a piacról: egyre több összeszerelő üzem vagy ehhez hasonló cég jön a városba, munkaerőhiány van, emelkedtek a bérek, a cégek vadásznak a dolgozókra, tehát a mostani tapasztalat nem azt mutatja, hogy baj lesz. Bár van olyan cég, ahol jelentős a gépesítés, a digitalizáció, de mégsem ez az iránymutató trend. Ráadásul a cégek többségénél már most is megvan a technológia egy ilyen váltáshoz, de nem lépnek, legalábbis nem látványosan. Most még.

De ha egyszer megvalósul majd az, amit sokan mondanak, vajon a tatabányai munkavállalók, a város és végső soron az állam fel lesz készülve rá?

Csak képzeljük el, hogyha azoknak a munkahelyeknek a nagy részét megszüntetnék az ipari parkban, amit automaták is el tudnának végezni, mennyien veszítenék el most az állásukat. És ők mit tudnának kezdeni hirtelen?

Ezért is hangoztatják folyamatosan a szakemberek, hogy a munkavállalóknak folyamatosan képezniük kell magukat, képesnek kell lennie a váltásra, mind a munkahely, mind a képzés tekintetében. És ez nagyrészt a munkavállaló felelőssége.

Persze azt is mondhatják erre nagyon sokan, hogy hagyjál már ezzel a hülyességgel, 12 órás munkarend mellett, képezd magad te, ha tudod. Nyilván nekik is igazuk van, mégis tudomásul kell venni, hogy az fog jobban boldogulni, aki hajlandó képezni magát és alkalmazkodni a megváltozott környezethez illetve, aki időben gondolkodik erről, megvizsgálva a saját helyzetét.

Az is érdekes kérdés, hogy a soron dolgozók többsége rendelkezik valamilyen szakmával, szakképesítéssel, mégsem mennek el a saját szakmájukba dolgozni, gondolom, mert nagyobb biztonságban érzik magukat egy multinál, vagy egy nagyobb vállalatnál. Például ezeknek az embereknek az eredeti foglalkozásukhoz való visszatérését miért nem ösztönzi senki különböző programokkal?

Pedig nem ártana gyorsan elgondolkodni rajta. Ugyanis Tatabánya Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező vidéki városa. Gazdaságát egyértelműen az ipari parkba települt cégek termelése határozza meg. Emellett nagyon jelentős a Budapestre, Győrbe és újabban már a Szlovákiába ingázók száma is. Bár Tatabánya vezetése maximálisan kiszolgálja a meghatározó ipari üzemeket, semmiféle jövőképpel nem rendelkezik, de facto elfeledkezik a mikro- és kisvállalkozások támogatásáról. Őket afféle kifacsarható és eldobható szivacsnak tekinti. Különösen a mikrovállalkozások, melyek jellemzően a szolgáltató és kereskedelmi szektorban működnek, a rájuk terhelt adók és adminisztrációs terhek miatt sorozatban mennek csődbe. Pedig nélkülük ez a város sem fog tudni normálisan működni. Az ország szegényebb térségéből ide áramló munkaerő nem tud letelepedni a jelentősen megemelkedett lakásárak és bérleti díjak miatt.

Szóval van min elgondolkodni minden szinten: az önkormányzat szintjén, a cégek szintén, és hogy ne legyenek annyira kiszolgáltatottak, nagyon erősen a munkavállalók szintjén.

Hogy senkit ne érjen majd meglepetés.

Mi szóltunk!

 

A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr913838964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása