Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Alaposan elverték a Fideszt Hódmezővásárhelyen, Lázár Jani szülőhazájában, jelent-e ez valamit Tatabányára nézve április 8-án?

marki-zay-index-hu-husztiszabolcs.jpg

Hatalmas különbséggel, 57-41 százalékra az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást a Fidesz-KDNP jelöltje ellen.

Ilyen eredményre, nyugodtan kijelenthető kevesen számítottak: Lázár János “saját” városa a Fidesz fellegvára sokak szerint, a Fidesz itt mindig simán hozta a pozíciókat, akár parlamenti helyről, akár polgármesterségről volt szó.

Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen. Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, Együtt és a Momentum által támogatott jelölt minden előzetes jóslást, elemzést, kutatást megcáfolva simán legyőzte a kormánypárti alpolgármestert a Fidesz egyik fellegvárának tartott városban.

100 százalékos feldolgozottságnál

  1. Márki-Zay Péter (független) 57,49 %, 13 076 szavazat
  2. Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) 41,63 %, 9 468 szavazat
  3. Hernádi Gyula (független) 0,88%, 201 szavazat

Ez bátran nevezhető óriási meglepetésnek. 2014-ben a polgármester-választáson még nagyon simán nyert itt a Fidesz, akkor a fideszes jelölt 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt.

Ezúttal azonban sokkal többen mentek el szavazni.

A mostani részvétel nemcsak más időközi választáshoz, hanem a korábbi rendes választásokhoz képest is feltűnően magas volt. Fél hétkor a szavazók 61,35 százaléka már leadta a szavazatát. Vagyis feltehetően mozgósította a szavazókat, hogy az eredménynek országos tétje van: hiszen több következtetést is levonhatunk majd belőle az országos politikai viszonyokra vonatkozóan.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékpontot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon, most Márki-Zay 50 felett teljesített. Az eredménynek a kormánypárt és az ellenzék számára is sok tanulsága van.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott.

A Fidesz-KDNP a jelenlegi alpolgármester Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán még Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba, amikor a dolgozószobájában személyesen fogadta.

Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az MSZP-től kezdve a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Márki-Zay ellen elég heves ellenkampányt indított a Fidesz, az utolsó napokban még egy őt gyalázó szórólap is megjelent.

Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, akit emiatt kizártak az MSZP-ből. Az ellenzék vádja szerint a Fidesz kezére játszott az indulásával, végülis az adatokból kitűnik, hogy alig tudott szavazatot szerezni, így nem is veszélyeztette Márki-Zay esélyeit

Márki-Zay indulása és a mögötte kialakult páratlan összefogás hihetetlen mértékben mozgósította az ellenzéki szavazókat, a jelölt 13 076 szavazatot kapott végül. 2014-ben az MSZP-s és a jobbikos összesen 4291-et. Ez a kampány megmutatta tehát városnak, országnak, világnak, hogy a baloldal és a Jobbik képes egy jelölt mögé beállni és összedolgozni. Nagyon fontos szempont persze, egy helyben ismert, jobboldali beállítottságú jelöltet sikerült találni. Aki pont megfelelő volt egy alapvetően jobbos beállítottságú városban.

A helyi kampányt Lázár János és a Fidesz nagyon megtolta, és helyben mindent megtettek azért, hogy rombolják Márki-Zay renoméját, esélyeit.

Még a helyi plébános is beszállt a kampányba, és a Fidesz jelöltje mellett kampányolt. A fideszesek pedig arról beszéltek gyakorlatilag, hogy a város elesik támogatásoktól, ha nem ők győznek. Márki-Zayról elterjesztették, hogy mecsetet építeni, és az utolsó napokban ismeretlenek szórólapon listázták és név szerint támadták a támogatóit.

Mindez kontraproduktív volt, Márki-Zayt erősített a jelek szerint. Vagyis a Fidesz megtanulhatta, hogy ha a negatív kampányt túltolják, azzal csúnyán ráfázhatnak.

És szintén tanulság a Fidesz számára, hogy az országosan csodafegyvereknek gondolt eszközöknek is meg vannak a határai. Hiába a sorosozás, hiába az Erzsébet-utalvány osztogatása (itt kaptak plusz 10 ezret a nyugdíjasok a választás előtt, biztos, ami biztos), ez most nem ért semmit. Még abban a városban sem vezette győzelemre a Fideszt a migránsozás és a mecsetépítéssel riogatás, amely város csak pár kilométerre van a kerítéstől és a szerb-magyar határtól.

Ezek után érdekes időszaknak nézünk elébe április 8-ig.

(index)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1313698616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása