Kezdd el helyben!

Boldogulj Tatabányán

Tatabányán is dolgozott a csaló

2017. június 26. - Cseri Pál

kaszino.jpg

A már előzetesben ülő szlovák férfi megnyerő modorával és beszédstílusával 92 embert vert át és fosztott ki. A pénz nagyját rullettasztaloknál szórta el, ha elfogyott a tőkéje, újra trükkös lopásra adta a fejét. Összesen 26 millió forintot zsákmányolt.

A Zsaru Magazin írt arról a szlovák férfiről, aki trükkös lopásból finanszírozta játékszenvedélyét. A magyarul kifogástalanul beszélő Balaz J. (46) elfogásáig mintegy 26 millió forinttal rövidítette meg áldozatait. Tevékenykedését a debreceni rendőrök leplezték le.

2016 augusztusában került - az akkor még ismeretlen - trükkös tolvaj a rendőrök látóterébe: egy idős debreceni férfi számolt be róla, hogy 1 millió 50 ezer forintját lopta el egy férfi, aki az áramszolgáltató munkatársának adta ki magát, és állította, 1800 forint jár neki vissza. Miután a bácsi elővette megtakarított pénzét, hogy a felkínált húszezresből visszaadjon, a csaló kihasználta a helyzetet és lelépett a pénzével -írj a kemma.hu.

Az idén februárban hasonló módszerrel 700 ezer forintot szereztek egy másik helybélitől, aztán félmilliót. Utóbbi esetben kábeltévés munkatársnak hazudta magát a csaló.

Címlapfotó: kaszinok.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Vigyázzanak, mert karambol akadályozza Tatabánya és Tarján között a forgalmat

2017. június 25. - ZsolG

rendorseg2.jpg

Mindkét jármű vezetője megsérült.

Két gépkocsi ütközött össze a Tatabánya és Tarján közötti szerpentinen. előbbi településhez közelebb. A balesetben mindkét jármű vezetője megsérült, egyikük súlyosan, a másik sofőr könnyebben. A tatabányai hivatásos tűzoltók áramtalanították a karambolos kocsikat. A forgalom irányítás mellett halad az érintett szakaszon.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

öveted már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Elkezdte a szél az Interspar felújítását, szerencsére a tűzoltók segítettek

2017. június 25. - ZsolG

interspar-homlokzat-cimlap.jpg

Ma délután az Interspar (Győri u.-on) tetejét a szél egy jelentős darabon megbontotta.

interspar-homlokzat-csakteto.jpg

Ugyan tervezték a homlokzat felújítását, de nem biztos, hogy a tetővel is szívesen foglalkoztak volna.

interspar-homlokzat-01.jpg

Kb 20 perccel ezelőtt a tűzoltók 2 autóval megérkeztek a helyszínre és megkezdték a veszélyhelyzet elhárítását.

interspar-homlokzat-02.jpg

Szerencsére az ijedtségen kívül nem történt baj, idejében észlelték a tető megbontását és a szél is lecsendesedett.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Ma 50 éve pénz a falból: a bankjegykiadó automaták

2017. június 25. - ZsolG

atm-pcforum-hu.jpg

Ötven éve, 1967. június 27-én helyezték üzembe Londonban az első bankjegykiadó automatát, a banki szolgáltatásokat forradalmasító ATM elődjét. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumából származik a következő összeállítás:

A banki nyitvatartási időn túli ügyintézés lehetősége régóta foglalkoztatta az embereket. Az amerikai feltaláló és ötletgyáros, Luther George Simjian az 1950-es években vette a fejébe, hogy pénztáros automatát alkot, 1960. június 30-án benyújtott szabadalmára 1963. február 26-án kapott oltalmat. A befizetésre a nap minden szakában alkalmas Bankograph kísérleti példányait a Citibank elődje helyezte üzembe New Yorkban, de fél év múlva érdeklődés hiányában leszerelték őket. A masina belsejében egy mikrofilmes kamera felvételt készített minden befizetésről, ezt kapták meg bizonylatként az ügyfelek, akiknek többsége az alvilág köreiből került ki, mert főként prostituáltak és szerencsejátékosok élvezték az inkognitó nyújtotta előnyöket.

Az emberek idővel megbarátkoztak az önkiszolgálás gondolatával és a modern technika eszközeivel is, ezért egyre többen kezdtek dolgozni a bankautomata kifejlesztésén. Az elsőség kérdése vitatott, de feltalálóként a brit John Sheperd-Barron (1925-2010) vonult be a technikatörténetbe. A jeles férfiú lelkesedésében nem védette le találmányát, és az anyagi haszon helyett a dicsőséggel és a 2005-ben neki ítélt Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával (OBE) kellett megelégednie.

A bankjegy- és okiratnyomtatásra szakosodott De La Rue vállalatnál dolgozó Sheperd-Barron egy nap késve érkezett bankjához, és nem sikerült pénzt felvennie. Még este, a fürdőkádban is bosszankodott, amikor eszébe jutott a megoldás: ha az automaták csokoládét meg üdítőt képesek kiadni, miért ne lehetne belőlük bankjegyeket is felvenni? Az ötlet megvalósításán hamarosan egy csapat kezdett dolgozni, és megszületett a DACS (De La Rue Automatic Cash System) automata, amelyre azonnal szerződést kötött a Barclays Bank.

A világ első bankjegy-automatáját 1967. június 27-én Észak-Londonban, a Barclays enfieldi fiókja előtt helyezték üzembe, az első tranzakciót Reg Varney komikus, A buszon című filmvígjáték-sorozat későbbi sztárja indította el.

Az automata csekkel működött, és alkalmanként csupán 10 fontot adott ki, de akkoriban ebből még egy görbe hétvégére is futotta.

A DACS inkább az árusító automatákhoz hasonlított: nem volt online kapcsolata a bankkal, és csak csereügyletet bonyolított, a csekk bedobására kiadta a pénzt. A bankpénztáros által kiállított utalványt a gépi olvashatóság és a biztonság érdekében C14-es radiokarbon (enyhén radioaktív) csíkkal jelölték meg, majd a számla tulajdonosának az emberi beavatkozás nélküli azonosítást lehetővé tevő PIN-kódot is be kellett ütnie. A PIN (Personal Identification Number – személyi azonosító szám) kifejlesztése James Goodfellow skót mérnök nevéhez fűződik, aki 2006-ban kapta meg az OBE kitüntetést. Sheperd-Barron – katonai azonosítója mintájára – eredetileg hatjegyű PIN-számra gondolt, de feleségének hála, akinek emlékezete csak négy számjegyig terjedt, ez utóbbi vált általánossá.

Egyesekben az is felvetődött, hogy a radiokarbon csík egészségkárosodást okozhat, őket azzal nyugtatták meg, hogy 136 ezer darab ilyen papírt kellene ahhoz megenni, hogy érezhető hatása legyen.

A brit találmányt az Egyesült Államokban mérsékelt lelkesedéssel fogadták. Ott a Docutel cég Donald Wetzel vezetésével kifejlesztett, már mágnesesen kódolt bankkártyával működő automatája aratott sikert. Az 1969-ben New Yorkban üzembe helyezett Docutellert a Chemical Bank így reklámozta: „Szeptember 2-án 9 órakor bankunk kinyit, és nem zár be többet.”

A Docutel 1971-ben mutatta be Total Tellerét, az első mai értelemben vett, többféle műveletre is alkalmas ATM-et. Európai testvérét, egy IBM 2984 típusú gépet 1972-ben az angliai Essexben helyezte üzembe a Lloyds bank Cashpoint néven. A Citibank 1977-ben nem kis kockázatot vállalva 100 millió dollárért állított fel ATM-eket New Yorkban, de a befektetés gyorsan megtérült. A következő év elején hatalmas hóvihar csapott le a városra, a bankok napokig nem tudtak kinyitni, az automaták forgalma ugrásszerűen megnőtt. A bank rögvest kampányt is indított The Citi never sleeps mottóval.

A hálózati kapcsolatok kiépítésével a bankautomata-gyártás rohamosan fejlődő iparággá vált, a piacon amerikai óriáscégek (IBM, Diebold és az NCR) vették át az uralmat. A mai gépek túlnyomó többsége Microsoft Windows operációs rendszerrel működik, „vonzó” tartalmuk miatt igen komoly fizikai és informatikai védelemmel vannak ellátva.

Az ATM-ek számát jelenleg 3 millió körülire becsülik, átlagosan 3 ezer emberre jut egy. A legtöbb az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában és Japánban, a legkevesebb a Közel-Keleten és Afrikában van, ATM-sűrűség terén Makaó az abszolút csúcstartó, ahol hozzávetőleg négyszáz felnőttre jut egy. A legmagasabban a pakisztáni, 4693 méteres Khunjerab-hágón működik ATM-készülék, amely mínusz 40 Celsius fokban is üzemképes. A legészakibb ATM a norvég Spitzbergákon, a legdélibb az antarktiszi McMurdo kutatóállomáson található. A Guinness Rekordok Könyvében is szereplő két automatát közvetlenül egymás mellé telepítette a Wells Fargo Bank, de csak az egyik működik, a másikból az esetleg elromló alkatrészeket pótolják. Az amerikai dollárt kiadó gépek kétévente esnek át karbantartáson, amit az NCR cég technikusa végez. Ma már az óceánjáró luxushajókon, sőt az amerikai haditengerészet egyes hajóin is elérhető a szolgáltatás.

A világot megváltoztató első bankautomata helyét Enfieldben tábla jelzi.

címlapfotó: PC Fórum

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Eldőlt: a Grundfos Tatabánya KC csapata nem indulhat a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

2017. június 24. - ZsolG

dsc_4045-juhasz.jpg 

Nem kaptunk a férfi kézilabda BL-ben szabadkártyát.

A négyszeres magyar bajnok mellett 14 klub igényelt szabadkártyát annak érdekében, hogy az EHF Kupa helyett a legjobbakat felvonultató BL-ben indulhasson. Az európai szövetség végrehajtó bizottságának szombati döntése értelmében a Tatabánya nem került be a nyolc kiválasztott klubcsapat közé.

A férfiaknál így csak a bronzérmes Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged, míg a nőknél a címvédő Győri Audi ETO KC mellett a Ferencváros vesz részt a BL-ben.

A csoportbeosztásokat június 30-án készítik el Ljubljanában.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Kigyulladt a Csónakázó-tó melletti rét

2017. június 24. - ZsolG

tuz-csonito02.jpg

Szerencsére a tűzoltók gyorsan megfékezték a tüzet.

 

tuz-csonito03.jpg

Sokan érezhették nemrégen a tömény füst szagot, amelyet a szél, a Csónakázó-tó melletti rétről, a Fellner Jakab iskola mellől vitt szerteszét.

 

tuz-csonito01.jpg

Egy kisebb terület teljesen kiégett, volt amikor meglehetősen intenzíven égett az aljnövényzet, de a tűzoltók megakadályozták, hogy komolyabb gond legyen.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Kicsiknek és nagyoknak,  programok az ország 320 kiállítóhelyén, használd ki, hogy ma van a Múzeumok Éjszakája.

2017. június 24. - ZsolG

muzeumok-ejszakaja.jpg 

Ne feledd, sok helyre féláron is eljuthatsz!

Érden a Földrajzi Múzeumban lesznek programok a mai napon.

Tatabányai Múzeum

Részletes programokért kattints!

Ha szeretnél egy kicsit utazgatni is, országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várja ma a látogatókat különleges programokkal a 15. Múzeumok éjszakáján; a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen.

Debrecenben látható lesz Bocskai István Bukarestben őrzött jogara a Déri Múzeumban, mellette pedig bemutatják Báthori István jogarát is. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek. A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki. A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát, az Országos Széchényi Könyvtár programjának középpontjában pedig Arany János áll.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete a felújítás előtt utoljára vesz részt az eseménysorozatban, az óbudai Vasarely Múzeum ellenben éppen a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az átfogó rekonstrukció után. A Szentivánéji álom világát elevenítik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjai, melyek között lesznek nyomozójátékok, középkori forgatag, vártörténeti séták és borkóstoló is.

A látogatók is belebújhatnak a Ludwig Múzeum teraszán felépített tévéinstallációba, de a közönséget exkluzív tárlatvezetés, egy ritka David Lynch-dokumentumfilm, dj szett, szitaműhely, homlokzati fényfestés és biciklis városnézés is várja.

A Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót mutatják be, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon. A temetőben tematikus séták indulnak, sötétedéskor a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adnak koncertet, miközben a sírkert mauzóleumait fényfestéssel díszítik.

A Hadtörténeti Múzeum a Fegyvertörténeti Látványraktár megnyitásával várja a látogatókat, a Petőfi Irodalmi Múzeum programjában többek között koncertek, slam poetry, különleges tárlatvezetések és Toldi szabaduló szoba szerepel.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban többek között megtudható, mitől különleges a thai fagylalt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem jótékonysági árverést hirdetett, és bejárásokat tart az Andrássy úti főépületben csakúgy, mint az Epreskertben.

Az MTVA Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyére érkezők a kiállított tárgyak és fotók segítségével 1881-től napjainkig kapnak betekintést a magyar audiovizuális kultúra világába.

A Terror Háza Múzeum rendhagyó történelemórákat tart, a Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiben jövőtervezésen és különleges fizikaórákon lehet részt venni, expedíciós rejtélyszoba várja a felfedező kedvűeket a Magyar Természettudományi Múzeumban, és megnyílik a Keleti pályaudvar személykocsiműhelye is.

A székesfehérvári Csók István Képtárban Aba-Novák Vilmos festményeiből nyílik kiállítás. Gyulán illat-kalandtúrára, Békéscsabán felnőtteknek szóló pajzán népmesékre, Orosházán tűzugrásra, Szarvason csillaglesre hívják a közönséget.

Veszprémben tatárjárás korabeli érmékből nyílik tárlat, Balatonfüreden mozgásszínház várja az érdeklődőket, Pápán pedig átadják a felújított református ótemplomot. A vizsolyi biblia első kiadásának egyik példánya is látható lesz az egri Dobó István Vármúzeumban. Szegeden papucsos felvonulást rendeznek, Szentesen a fény régészetéről, Makón Erzsébet királynéról nyílik kiállítás.

A bányászati és az üvegipari hagyományokat is felidézik Salgótarjánban, ahol bányamanó képzést és autóbuszos üvegmúzeumi látogatást szerveznek. A Zalaegerszegi Törvényszéken valóságalapú perszimulációt tartanak, Nagykanizsán pedig kizárólag a Múzeumok éjszakáján lehet megtekinteni az egykori kanizsai várvédő, Thúry György pallosát.

A természet védelmére, értékeire, Lillafüred és környéke látnivalóira összpontosít a miskolci Herman Ottó Múzeum, amely múzeumpedagógiai programokkal, éjszakai fáklyás eseményekkel készül, míg Szombathelyen a fény és a fotózás, Nyíregyházán pedig a nő és az érzékiség lesz a központi téma.

A Múzeumok éjszakája szervezői idén két pályázatot is hirdettek: az intézmények A nap műtárgya kiírásra jelentkezhettek, a Be a múzeumba pályázatra pedig a látogatók küldhettek be fotókat; a legtöbb szavazatot kapott darabból kiállítási tárgy lesz szombaton.

Budapesten a programsorozat rendezvényei idén is egységes karszalaggal látogathatók, amely nemcsak a csatakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és ez elektromos kisautó körjáratok is.

A látogatók már elektromos autóval is közlekedhetnek, melyet a GreenGo jóvoltából féláron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak. A BKV múzeumi körjáratai hét vonalon közlekednek, és kedvezményes áron lehet negyedéves bérletet váltani a BKK MOL BUBI használatához.

A MÁV több nagyvárosba 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából.

A Múzeumok éjszakájának teljes kínálata a www.muzej.hu honlapon érhető el.

MTI/Boldogulj

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Nézzék meg, a jövő héten hol nem lesz melegvíz!

2017. június 24. - ZsolG

melegviz_ittlakunk-hu.jpg

Elérkezett a tatabányai távfűtési hálózat nyári karbantartásának ideje, ezért nem lesz melegvíz szolgáltatás. A szakemberek városrészenként végzik a feladatukat.

A karbantartási szünet alatt a melegvíz-csapokból is hideg víz folyik, amit az óra megmér, ez indokolatlan többletköltséget okozhat. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk a karbantartás idejére a melegvíz-mérő óra előtti csap elzárását!

A karbantartás ideje alatt a használati melegvíz-szolgáltatás szünetel!

Óváros Gál ltp., valamint a volt Ságvári út 7/a-tól a 29-ig             június 26-30.

Újváros Fő tér – és a volt autóbusz pályaudvar közötti terület:     július 10-július 14.

Újváros Fő tér – Március 15. út közötti terület                              július 24-28.

Sárberki lakótelep                                                                        július 31- augusztus 04.

Dózsakert, Bánhidai ltp., Kertvárosi ltp., Erőmű ltp.                     augusztus 07-11.

Az egész város ellátását érintő erőműves leállás: 2017. augusztus 08.

Azt írják a cég honlapnál, hogy a T-Szol Zrt. szakemberei mindent elkövetnek, hogy a munkálatokat a lehető legrövidebb idő alatt elvégezzék. A karbantartás rendszerint a meghirdetett határidő előtt befejeződik, ekkor a szolgáltatást azonnal újra biztosítjuk.

Az esetleges kellemetlenségekért kérik szíves megértésüket!

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

Botrányos ítélet az azbesztperben

2017. június 23. - Cseri Pál

lead_azbeszt1.jpg

Sajnos várható volt: a bíróság kimondta, nem felelős az állam a Heves megyei eternitüzem környezetszennyező és sok ember halálát okozó működésében. A 2004-ben bezárt gyárból, annak működése alatt több helyen is kijuthatott a mérgező anyag a lakókörnyezetbe.

Botrányos és felháborító ítélet annak fényében pláne, hogy a 2014-ben pert indított beteg emberek közül ma már senki nem él.

Az azbeszt különösen mérgező anyag, Tatabányán sok panelházban még a mai napig is megtalálható. Annak idején elindult egy azbesztmentesítési program, ami azóta sem folytatódott tovább.

„Noha a bíróság megállapította az okozati összefüggést a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában található, halálgyárként elhíresült, környezetszennyező eternitüzemből kikerülő azbesztszálak belégzése, és a 2014. decemberében mezotelióma (azbeszt okozta mellhártyadaganat) miatt elhunyt György Zsolt megbetegedése között, csütörtökön első fokon mégis elutasította a férfi feleségének, György Sándor Juditnak kártérítési keresetét. Emellett 200 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte az asszonyt.

György Zsolt egyike volt annak a nyolc mezoteliómás betegnek, akik még 2014 nyarán indítottak kártérítési pert az állam ellen - ma már egyikőjük sincs életben. Mindannyian az eternitüzem közelében laktak, ahol évtizedeken át folyt az azbesztfeldolgozás. Korábban egyikük sem dolgozott a gyárban, mégis a szervezetükbe került a mérgező anyag. Mivel a mezotelióma lappangási ideje 20-30 év is lehet, az üzem még állami tulajdonban volt, amikor a felperesek megbetegedtek (a gyárterület 1996-ig működött állami vállalatok kezelésében).”-írja a Népszava.

Az már szerintem tényleg a pofátlanság teteje, hogy az elutasítás mellet még meg is bírságolták az elhunyt férfi hozzátartozóját.

„A kártérítési kereset elutasítását a bírónő a következőkkel indokolta: a perbeli időszakban a gyár működtetését az Eternit Vállalat végezte, ennek jogutódja az ETERCEM Kft. lett. Utóbbi felszámolását 2005. június 2-án rendelték el. A bíróság szerint a jogelőddel szemben fennálló igényeket a jogutóddal szemben lehetett és kellett volna érvényesíteni. Amikor György Zsolt betegségéről tudomást szerzett 2013 júniusában, kártérítési igényét az akkor még folyó felszámolási eljárásba kellett volna bejelentenie. Mivel ez nem történt meg, a bíróság szerint megszűnt a joga arra, hogy az ETERCEM Kft. jogelődje által okozott kárért pénzkövetelés iránti igényt terjesszen elő. A bíróság szerint az alperes állam mögöttes felelőssége nem vizsgálható „–folytatódik az írás.

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a többi felperes ügyében is ilyen ítélet születik majd.

Hát nem érdekes, hogy az állam ellen indított perek nagy részében –amelyek több ezerre rúgnak - felmentik az alperest és nem állapítanak meg semmilyen felelősséget?

Tatabányán 2006-ban indult az a mintaprojekt, melynek során 2008-ig a Bánhidai lakótelep azbesztmentesítése történt meg. Ez valamivel több, mint 500 lakást jelentett, így a 2002-ben történt felmérés szerint, még azóta is  2047 lakás várja Tatabányán, hogy megszabadítsák a rákkeltő azbeszttől.

Nem is olyan régen megkérdeztük a polgármestert az azbesztmentesítéssel kapcsolatban, akkor, ahogy meg is írtuk, a következő választ kaptuk:

" A témakör az önkormányzat számára is kiemelten fontos, ezért örömmel fogadtuk a hírt, miszerint az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának márciusi ülésén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálja az azbesztmentesítés hatékony formáit. Bízunk tehát benne, hogy hamarosan folytatódhat Tatabányán is a korábban megkezdett azbesztmentesítési folyamat."

Azóta is keresik a hatékony formákat, mert nagy a csend a téma körül, amitől amúgy minden politikusnak gyomorgörcse lesz, ha szóba kerül.

Vajon meddig hagyják még a politikusok, hogy több ezer magyar polgár lakjon veszélyes anyaggal terhelt lakásokban országszerte?

Már rég el kellett volna különíteni rengeteg milliárdot a költségvetésből ennek a problémának a gyors megoldására. Például a tízemeletesek tetejének levágása helyett.

Címlapfotó:egeszsegtukor.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

Holnap egy minden eddiginél nagyobb élményfürdő nyílik Tatabányán, akik átadják: Béla és Karcsi

2017. június 23. - ZsolG

belaeskarcsi-wikimedia-org.jpg

 

Béla: Alig élek, ez a kánikula elképesztő, Karcsikám. Most csak inni érdemes egy jó hűvös kocsmában.

Karcsi: Ja, mondjuk, én bírom. Képzeld, nagyon merész álmom volt a múltkor…

Béla: Nem voltak szemetesek az utcák a városban, vagy mi?

Karcsi: Dehogy. Azok mindig azok lesznek. Szóval az volt, hogy a nagy meleg miatt a focipályából egy hatalmas medencét csináltak titokban. Ha már úgyis gallyra vágták a tébányai focit, gondolták legyen valami haszna.

Béla: Nem is rossz ötlet.

Karcsi: Nagyon fura volt az egész, ráadásul az álmomban holnap lesz az átadó vagy volt… Mi adtuk át ketten, mint az új élményfürdő két arca.

Béla: Hát a mi arcunkkal maximum a városi sört lehetne eladni, de abból is csak a Vadorzót.

Karcsi: Kiderül az is, hogy azért nem haladtak a beruházások Tatabányán, mert titokban mindenki ezen dolgozott.

Béla: Végül is, ez nem is olyan álomszerű, mit akarsz.

Karcsi: Ma fogják felengedni a focipálya helyén megépült medencét. Késő este volt a megnyitó, hogy a negyed Milliárdért megcsinált világítást is ki tudják használni. És az a megnyitó, te, az nagyon kemény volt tényleg….az első fejest a Schmidt Csaba ugrotta a Sport Hotel tetejéről. Nagyon szép ugrás volt….

Béla: El tudom képzelni.

Karcsi: Még az is volt az álmomban, hogy a hétvégén az újrafestett és az egy-két napra működőképessé tett régi buszokkal ingyenesen szállították a népet az új medencéhez.

Béla: Lehet, hogy a sok Unicumtól álmodsz ilyeneket….

Karcsi: A nyugdíjasoknak ingyenes volt a belépés az egész nyáron. És a július elsején a megszüntetett köztisztviselők napján kezdték el kihordani nekik az ingyen bérleteket.

Béla: Úgy, mint az Erzsébet-utalványt…

Karcsi: Rendesem le voltam izzadva, mikor felébredtem.

Béla: Azt el is hiszem.

Kocsmáros ( kiszól a pult mögül): Fiúk, jöttök a holnapi megnyitóra? A focipályát élményfürdővé alakították át, most mondta be a tévé. Meg akarom nézni, be is zárok arra az időre

Béla és Karcsi (egyszerre sikoltanak fel):  Micsodaaaa?????