Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Megint jőnek', kopogtatnak Tatabányán! A felnőttek kompetenciáját mérik!

nepszamlalas-tapolcaonline-hu.jpg

KSH önkéntes adatfelvétel zajlik egészen 2018. április 30-ig.

A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai önkéntes adatszolgáltatáson alapuló adatfelvételt hajtanak végre a 16 és 65 év közötti felnőtt lakosság körében.

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) egy átfogó nemzetközi kutatás, amely a részt vevő országok felnőtt lakosságának különféle, a mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit méri. A PIAAC a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kezdeményezésére jött létre. A mérés 2008-ban indult, Magyarország 2016-ban a felmérés harmadik hullámához csatlakozott.

A hazai megvalósítás a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezetésével, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével konzorciumi keretek között zajlik.

A felmérés előkészítése keretében 2016 májusa és augusztusa között egy 1500 fős mintán elvégzett tereppróba került végrehajtásra, míg a 6000 résztvevős főmérés 2017 őszén indul és 2018 áprilisáig tart az egész országban.

A felmérés a 16 és 65 év közötti felnőtt lakosság munkavégzés és hétköznapi tevékenységek során használt készségeit és kompetenciáit, valamint ezek oktatásban és foglalkoztatásban való hasznosulását egyaránt vizsgálja.

A PIAAC az alapvető, hétköznapi életben gyakran használt kognitív képességek négyféle csoportját méri:

  • szövegértési képesség,
  • elemi olvasási készség,
  • számolási készség és
  • problémamegoldó készség információ-technológiai környezetben.

A felmérésben szereplő feladatok maguk is életszerűek, a megoldandó problémák olyanok, amilyenek a mindennapi élet során is gyakran előfordulnak.

A vizsgálat fontos részét képezi továbbá különféle háttéradatok gyűjtése (a kitöltő személyek anonimitását megőrizve, kizárólag statisztikai elemzés céljából) a résztvevők iskolai végzettségéről, munkaerőpiaci helyzetéről, az általuk végzett munka jellegéről, azokról a képességeikről, amelyekre a munkavégzés során szükségük van, illetve azokról a képzésekről vagy folyamatban lévő tanulmányokról, amelyekben részt vesznek.

címlapfotó: tapolcaonline.hu

 

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2812828196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása