Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Halászkert-Park Vendéglő után a pusztulás vendéglője lett Tatabánya egykoron legnépszerűbb helye

park_elorol.jpg

A Zsdánov mellett óváros másik kultikus épülete a Halászkert, ma éppen Park Vendéglő, ami teljesen leamortizálódva, megkockáztatom, múltját sárba tiporva szomorkodik a Május 1. park szélén. A Halászkerthez is rengeteg tatabányai embernek kapcsolódnak meghatározó emlékei, leginkább abból az időből, amikor dübörgött a helyen a kulturális élet,  játszott a kerthelyiségben például a P. Mobil. Az étterembe jöttek a gimiből ebédelni, de nem csak onnan, nyüzsgött az egész épület.

pakr_kerthelyiseg.jpg

Azok az idők aztán gyorsan elmúltak, és most maximum a szemét és a gyomnövények sikoltoznak a rock zenészek helyett a kertben. Az épület belsejében meg a kosz meg a rozsda. Ne tudom, mi történt, de a Halászkert-Park Vendéglő is jól mutatja, mennyi kultikus helyet hagytak cserben, nagyjából a rendszerváltás környékén, után. És ezzel persze cserbenhagyták az embereket is, akik idejárnak, és akik már nem tudnak idejárni.Pár éve még hétvégenként hallani lehetett a hamis vendéglátós zenéket az épületből, rendesen beterítette a környéket, de az már inkább a sírás felé vitte az embert. Utána meg a nagy semmi.

park_belulrol.jpg

“Az épület felújítása kalkulációink szerint igen költséges: az épület külső és belső kialakítása csak egy részének megbontásával érhető el. Ez durván húsz–harmincmillió forint. Az épület felújítását pályázati lehetőségek igénybe vételével tervezzük. Funkciója függ attól, hogy környezete, a közkedvelt park sorsa hogyan alakul-nyilatkozta anno az akkori tulajdonos. Nem tudni, még most is a Gastro-Kristály Vendéglátó Zrt. tulajdonában van-e, csak azt, hogy nem történt semmi, az épület meg nyilván pusztul tovább.

park_buzi.jpg

Azt sem értem, hogy amikor a helyi politikusok nagy mellénnyel hivatkoznak a város hagyományaira, miért nem jut eszükbe például a Halászkert, de még említhetnék rengeteg helyet. Lehet, hogy úgy gondolják, nem tartozik, tartoznak Tatabánya hagyományához?

park_elolro_oldallrol.jpg
Amikor szóba kerül, mindig jön a válasz: nem az önkormányzaté. De a politikusok csak tudnak nyomást gyakorolni, nem? Vagy ha nincs meg hozzá az eszközkészletük, válasszanak más hivatást.

romkocsma.jpg

Pedig nagyon sok potenciál van a Park Vendéglőben, pláne, hogy ilyen szépen rendbe rakták a Május 1. parkot mögötte. Működhetne vendéglőként újra, lehetnének a kertben jazz és blues koncertek. De egyfajta közösségi teret, olyan művelődési ház-félét is el tudnánk képzelni itt, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, színházi esetekkel. Ha tényleg kulturális központot szeretnének Óvárosból, a Halászkerettel kezdeniük kell valamit.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5012827764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása