Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Tatabányán is a Vaterán meg a Jófogáson keresik a tanárokat?

nyugat_hu.jpg

Olyan az egész, mint egy rossz álom, vagy egy jól megírt film-szatíra, de bármilyen jól is írták meg, nem tudunk örülni neki. A kormány kommunikációja ellenére katasztrófa fenyeget  közoktatásban is, nem is akármilyen. Tatabányán is nagy a fluktuáció, a gyerekem iskolájában is rengeteg új tanár kezdte a tanévet és sokan mentek el, mert ahogy az egyikük fogalmazott, nem bírták a nyomást. Nálunk talán még nem olyan nagy a baj, mint a fővárosban, de senki nem garantálja, hogy később nem lesz probléma a tanárhiány a mi városunkban is. A jó tanár, aki mer és tud önállóan gondolkodni eddig is hiányzott sok helyen az iskolákból.

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét.

Valóban egymást érik a tanári, tanítói, óvodapedagógusi álláshirdetések - a pedagógushiányt jelzi, hogy már nem csak az állásportálokon, hanem az apróhirdetési oldalakon is. A Vaterán, az „oktatás-tudomány” kategóriában például 1308 álláshirdetést találtunk, keresnek például magyar-ének szakos tanárt, pedagógiai asszisztenst, informatikatanárt, testnevelőt, de több iskola - valószínűleg az esélytelenek nyugalmával - biológia-kémia, matematika-bármilyen szakos tanárra is vadászik.

A Jófogáson is több mint száz hirdetést böngészhet át az, aki az oktatásban vagy a tudományos szférában szeretne elhelyezkedni, ráadásul úgy tűnik, az iskolák már nem is próbálnak többéves tapasztalattal rendelkező pedagógust találni, az egyik iskola hirdetésében például egyszerűen úgy fogalmaz, „a tapasztalat nem feltétetel, de természetesen jó, ha van”, míg egy budapesti középiskola már fizika-matematika mesterszakos ,végzős egyetemisták jelentkezésével is beérné.

A „hivatalos” közszolgálati állásportálon, a Közigálláson is sok még az álláshirdetés, hiába kezdődött már el a tanév. A „tanár” szóra keresve 237, a „tanító” kifejezésre 74, „óvodapedagógusra”48 álláshirdetést dobott ki a rendszer - és ezek csak a budapesti állások. Ha országosan keresünk, 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi állást találunk, ráadásul számos hirdetést az oldal keresője szerint szeptember 1-jén tettek közzé, vagyis sok iskola nem teljes tanári karral kezdte meg az új tanévet.-írja az eduline.hu.

A mostani tanévkezdés bebizonyította, hogy bizony megroppant a rendszer.

 

Címlapfotó:nyugat.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2112807950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása