Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Négy százalék alatt a munkanélküliség a megyénkben. De milyen áron?

munkanelkliseg.jpg

Komárom-Esztergom megyében 2017 június elejére 3,5 százalékra csökkent az álláskeresők aránya - mondta el a megyei kormányhivatal vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Ezzel az értékkel Komárom-Esztergom megye az országos rangsor harmadik helyén áll, Győr-Moson-Sopron és Vas megye mögött.

A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai 5322 álláskeresőt tartottak nyilván, számukra 1497 állásajánlatot kínáltak. A nyilvántartott álláskeresők állományából májusban 1323 ember került ki, közvetítés révén 527 álláskeresőt sikerült munkához juttatni.

A megye meghatározó munkáltatói előrejelzéseik szerint 2018 márciusának végéig több mint 2600-zal szeretnék bővíteni saját állományú munkavállalóik létszámát. Jelentős emelkedés várható a járműiparban, az elektronikai termékek gyártásának területén és a gumiiparban.

Az "Út a munkaerőpiacra" projektben 2 hónap alatt 9 képzést indítottak el, ezeken 132 ember vesz részt. Az Ifjúsági garanciaprogramban 53 embert képeznek, mindkét képzési formában várnak még jelentkezőket, akik több szakma közül választhatnak.

Az előző év hasonló időszakához képest 16,3 százalékkal csökkent az álláskereső pályakezdő fiatalok száma, a teljes nyilvántartott állományban arányuk 5,7 százalékos.

Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy ebből a sok emberből, aki munkát talált, mennyi a közmunkás, mert ugye az már hatalmas közhely és evidencia, hogy a közmunkásokkal szokták kozmetikázni az ilyen statisztikákat, hogy aztán lehessen döngetni a mellkast.

Azt sem tudjuk, arról miért nem beszélnek ilyenkor, hogy egyre több gyárban voltak “zúgolódások” a bérek miatt Tatabányán is, és hogy minek is köszönhető, hogy egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány az egész országban.

Mert az ember örül, ha jók a munkanélküliségi mutatók, de mindig a dolgok háta mögé kell nézni, amit ugye “elegánsan” el szoktak felejteni. Már sokszor leírtuk, de nem győzzük elégszer, hogy lehet 12 órában vagy három műszakban dolgozni 100 ezer forint körüli nettóért, ami épp csak ahhoz elég, hogy ne haljon éhen a munkavállaló. De megtakarításai, ugyan miből lesznek?

Majd dicsekedjünk akkor, ha ezek a mutatók is javulni kezdnek, minél több embernek lesz megtakarítása, és a legtöbben nem szalagmunkára kényszerülnek.

Címlapfotó: flagmagazin.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5412621855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása