Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Botrányos ítélet az azbesztperben

lead_azbeszt1.jpg

Sajnos várható volt: a bíróság kimondta, nem felelős az állam a Heves megyei eternitüzem környezetszennyező és sok ember halálát okozó működésében. A 2004-ben bezárt gyárból, annak működése alatt több helyen is kijuthatott a mérgező anyag a lakókörnyezetbe.

Botrányos és felháborító ítélet annak fényében pláne, hogy a 2014-ben pert indított beteg emberek közül ma már senki nem él.

Az azbeszt különösen mérgező anyag, Tatabányán sok panelházban még a mai napig is megtalálható. Annak idején elindult egy azbesztmentesítési program, ami azóta sem folytatódott tovább.

„Noha a bíróság megállapította az okozati összefüggést a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában található, halálgyárként elhíresült, környezetszennyező eternitüzemből kikerülő azbesztszálak belégzése, és a 2014. decemberében mezotelióma (azbeszt okozta mellhártyadaganat) miatt elhunyt György Zsolt megbetegedése között, csütörtökön első fokon mégis elutasította a férfi feleségének, György Sándor Juditnak kártérítési keresetét. Emellett 200 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte az asszonyt.

György Zsolt egyike volt annak a nyolc mezoteliómás betegnek, akik még 2014 nyarán indítottak kártérítési pert az állam ellen - ma már egyikőjük sincs életben. Mindannyian az eternitüzem közelében laktak, ahol évtizedeken át folyt az azbesztfeldolgozás. Korábban egyikük sem dolgozott a gyárban, mégis a szervezetükbe került a mérgező anyag. Mivel a mezotelióma lappangási ideje 20-30 év is lehet, az üzem még állami tulajdonban volt, amikor a felperesek megbetegedtek (a gyárterület 1996-ig működött állami vállalatok kezelésében).”-írja a Népszava.

Az már szerintem tényleg a pofátlanság teteje, hogy az elutasítás mellet még meg is bírságolták az elhunyt férfi hozzátartozóját.

„A kártérítési kereset elutasítását a bírónő a következőkkel indokolta: a perbeli időszakban a gyár működtetését az Eternit Vállalat végezte, ennek jogutódja az ETERCEM Kft. lett. Utóbbi felszámolását 2005. június 2-án rendelték el. A bíróság szerint a jogelőddel szemben fennálló igényeket a jogutóddal szemben lehetett és kellett volna érvényesíteni. Amikor György Zsolt betegségéről tudomást szerzett 2013 júniusában, kártérítési igényét az akkor még folyó felszámolási eljárásba kellett volna bejelentenie. Mivel ez nem történt meg, a bíróság szerint megszűnt a joga arra, hogy az ETERCEM Kft. jogelődje által okozott kárért pénzkövetelés iránti igényt terjesszen elő. A bíróság szerint az alperes állam mögöttes felelőssége nem vizsgálható „–folytatódik az írás.

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a többi felperes ügyében is ilyen ítélet születik majd.

Hát nem érdekes, hogy az állam ellen indított perek nagy részében –amelyek több ezerre rúgnak - felmentik az alperest és nem állapítanak meg semmilyen felelősséget?

Tatabányán 2006-ban indult az a mintaprojekt, melynek során 2008-ig a Bánhidai lakótelep azbesztmentesítése történt meg. Ez valamivel több, mint 500 lakást jelentett, így a 2002-ben történt felmérés szerint, még azóta is  2047 lakás várja Tatabányán, hogy megszabadítsák a rákkeltő azbeszttől.

Nem is olyan régen megkérdeztük a polgármestert az azbesztmentesítéssel kapcsolatban, akkor, ahogy meg is írtuk, a következő választ kaptuk:

" A témakör az önkormányzat számára is kiemelten fontos, ezért örömmel fogadtuk a hírt, miszerint az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának márciusi ülésén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálja az azbesztmentesítés hatékony formáit. Bízunk tehát benne, hogy hamarosan folytatódhat Tatabányán is a korábban megkezdett azbesztmentesítési folyamat."

Azóta is keresik a hatékony formákat, mert nagy a csend a téma körül, amitől amúgy minden politikusnak gyomorgörcse lesz, ha szóba kerül.

Vajon meddig hagyják még a politikusok, hogy több ezer magyar polgár lakjon veszélyes anyaggal terhelt lakásokban országszerte?

Már rég el kellett volna különíteni rengeteg milliárdot a költségvetésből ennek a problémának a gyors megoldására. Például a tízemeletesek tetejének levágása helyett.

Címlapfotó:egeszsegtukor.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr812616343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása